2014-10-14
Ungdomar om framtidens jordbruk: – Vi vill inte sitta på kontor och styra traktorn
Hur ser det svenska
lantbruket ut om 50 år? Det är ämnet för ett framtidsseminarium på Elmia
Lantbruk Maskin & Fält onsdagen den 22 oktober. I publiken finns ungdomarna som ska driva
framtidens jordbruk. Den viktigaste frågan är vad de drömmer om och om de kan
tänka sig att ta över och driva gårdarna.
87 av dessa ungdomar kommer från naturbruksprogrammet på
Vretagymnasiet utanför Linköping. Vi träffade fyra elever i avgångsklasserna
för att lyssna på hur deras planer och drömmar ser ut. Alla fyra funderar på
att ta över sina respektive föräldragårdar.
Adam Johansson och Jonatan Riesterer är uppväxta i närheten
av Stockholm, Tomas Almkvists föräldrar driver jordbruk i Sankt Anna skärgård
och Markus Eriksson hör hemma på en gård i Ydre.
Alla fyra är inställda på att bli lantbrukare och driva gårdarna
vidare. Trots att de är väl medvetna om att det blir tufft.
– Att bo på internat här på skolan är lite som att bo i
en stad. Det är ingenting för mig. Jag vill bo på landet, säger Markus
Eriksson.
Han får medhåll av de övriga. Det handlar inte om karriär
utan om hur man vill leva sitt liv. En inställning som leder till en kluven attityd
till ny teknik. Å ena sidan välkomnar de teknik som underlättar.
– Hemma på gården har vi robotmjölkning. Det sliter på
kroppen att ha uppbundna kor, säger Markus Eriksson.
Men den andra sidan av myntet är att framtidens lantbruk kan
bli mer likt ett kontorsjobb.
– Gärna automatstyrning på traktorn, men absolut inte
att styra traktorn från ett kontor, säger Adam Johansson.
Alla är inställda på ett liv som blandbrukare. Med
entreprenad, turism och andra intäktskällor vid sidan om odling och
djurhållning. Hos Tomas Almkvist på gården i Sankt Anna är redan idag en
småbåtshamn en viktig del av verksamheten.
– Samtidigt fortsätter utvecklingen med allt större
enheter. Jag tror att det blir svårt att bryta den utvecklingen, säger Jonatan
Riesterer.
Ungdomarna som deltar i seminariet har fyllt en enkät om vad
de tror om framtidens för lantbruket. Resultatet inväntas med spänning av
näringen.
På seminariet får åhörarna en inblick i hur experterna tror
att framtiden ser ut. Det börjar med att Erik Jönsson presenterar ett
tankeexperiment vid Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin – naturbruket
2063.
Det är en både väntad och oväntad bild som målas upp.
Jordens medeltemperatur har stigit med tre grader, förutsättningarna för
jordbruk har förändrats, nya grödor odlas, andra skadeinsekter och djur har
gjort entré.
Frågan är om det längre är hållbart med storskalig
animalieproduktion. Kanske odlar man istället muskelfibrer. Och i avsaknad av
fossila bränslen och för att hushålla med resurserna, produceras livsmedel nära
och i städerna.
En oväntad spådom från akademin handlar om köttbullarna på
Ikea. Av miljöskäl får de 2025 ge plats för bruna bönor, vilket ger odlingarna
på Öland ett rejält uppsving. En annan spådom är att konsumenterna laddar upp
sin DNA-profil på en livsmedelssajt och får förslag om matchade livsmedel för
en sund livsstil. Samtidigt får lantbrukare bidrag för att föda upp och odla
icke genmodifierade djur och växter.
Som samtalet med eleverna på Vretagymnasiet visar, så
grundar sig deras förväntningar i mångt och mycket på dagens situation. Det är
dagens jordbruk som lockar. Spekulationerna från Skogs- och lantbruksakademien
lär vända upp och ned på begreppen.
Vid
seminariet medverkar även Per Skargren, lantbruksansvarig på Swedbank, som
pratar om villkoren för framgångsrikt företagande, Thomas Jöngren från LRF
Ungdom som diskuterar egenföretagande med entreprenörsanda samt maskinföretaget
AGCO som lyfter på förlåten till framtidens teknik och maskiner.
Information om företaget: Elmia AB
Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk