2014-10-09
Matupplevelser blir till minnen för livet under höstens Mitt kök-mässa
Höstrusket smyger sig på. Ett ljus i mörkret är matmässan Mitt kök på Stockholmsmässan som 6-9 november öppnar sina portar. Mitt kök bjuder på gastronomiska upplevelser utan dess like, och årets mässa sjuder av aktiviteter där besökare själva kan delta, till exempel i Matlabbet. Dessutom är programmet fullt av inspirerande tävlingar, bland annat Mack-SM och Folkets Favorit.
När höstmörkret ligger tungt lockar Nordens största matmässa Mitt kök med härligt doftande, puttrande grytor och provsmakning av en mängd läckerheter. I år bjuder programmet dessutom på en rad aktiviteter där besökare själva kan delta och lära sig om gastronomiska regler och tips.
Matlabbet ger besökare matminnen för livet
I Matlabbet kan besökare laga mat tillsammans med proffskockar som delar med sig av alla sina bästa tips. Det blir en timme fylld av inspiration och nya lärdomar och kursen avslutas med att maten avnjuts. För endast en hundralapp får besökare en gastronomisk upplevelse som blir till ett minne för livet.
I år blir det mycket fokus på mat från västkusten då fyra stjärnkockar från Göteborg intar Matlabbet och Mitt kök Stockholm.
Håkan Thörnström från Thörnströms Kök i Göteborg och vinnare i Kockarnas kamp 2013, är en av de kockar som du kan lära dig laga mat med i Matlabbet. Håkan kommer att visa hur man lagar rimmad torskrygg med äppel- och fänkålscrudité och är även med som en av sju kockar på restaurang Kockarnas Krog.
Besökare kommer även att kunna laga mat med Ulf Wagner och Gustav Trägårdh från Restaurang Sjömagasinet i Göteborg. Här blir det läckerheter från havet och överraskningar från det genuina göteborgska köket. Restaurang Sjömagasinet byggs även upp på mässan där det bästa från restaurangens meny erbjuds.
Sébastien Boudet, den franske bagaren som grundade La Petite France på Kungsholmen, har gått i bräschen för surdegstrenden och en matlagning baserad på naturliga råvaror. Just nu är han aktuell med boken Le bakbok : matbröd & sötebröd av den franske bagaren. I Matlabbet kommer han att lära ut sina bästa knep om bakning.
Frida Ronge kommer både att lära ut matlagning i Matlabbet och synas på Allt om Mat-scenen, där hon bjuder på hälleflundra, brynt smör med yuzu och vattenkrasse. Frida Ronge är köksmästare på den hyllade restaurangen vRÅ i Göteborg och blandar skandinaviska och japanska matlagningstraditioner och råvaror i en spännande mix. Hon är också en av de sju utvalda kockarna till Kockarnas Krog.
I Matlabbet kommer dessutom Paolo Roberto att lära ut hur man tillagar italienska delikatesser.
Andra kockar man kan möta i Matlabbet är Niclas Wahlström, Anders Julin, Martin Johansson och Douglas R. Spiik.
Tävlingar för såväl proffsen som folket
Årets Mitt kök-mässa har flera tävlingar, både Mack-SM där konditorer och bagare tävlar och tävlingar där besökare får delta och visa upp sina talanger.
I Mack-SM tävlar åtta finalister om vem som gör den trendigaste, nyttigaste och så klart - godaste lunchmackan. Bakom tävlingen, som har drygt 10 år på nacken, står Sveriges Bagare och Konditorer. Juryn undersöker smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen. Med bröd som bas ska lunchmackan vara mättande och nyttig. Sen får den tävlande avgöra om den ska ätas med händerna, med kniv och gaffel, om den ska serveras i låda, i smörgåspapper eller på tallrik, om den ska vara varm eller kall, enkel eller dubbel.
Matbloggspriset delas sedan 2008 ut på Mitt kök-mässan. Priset är en hyllning till alla matbloggare som lagar mat, utbildar, experimenterar och inspirerar och syftet är att visa dessa för en större publik. Juryn har några fasta jurymedlemmar som består av Christopher Anderton, Kinna Jonsson som är bloggveteran (Mormors mat) och Pär Gamlin från reklambyrån Gamlin & Zeipel. Dessutom ingår en mängd andra branschprofiler som bland andra Paul Svensson och Sébastien Boudet. Juryn bedömer idé och koncept, kvalitet på texter, recept, foto och design, samt bloggens personlighet och användarvänlighet.
En så kallad råsaftscentrifug var förra årets fluga som alla skulle ha i hemmet, något som säkert har bidragit till många nya och framexperimenterade frukt- och grönsaksjuicer bland amatörer. På Mitt kök-mässans uppbyggda alkoholfria ”FRUKTBAR” kan besökarna visa sina innovationer i juicetävlingen där de får tävla om den godaste fruktjuicen.
Folkets Favorit är tävlingen där importörer tävlar med sina vinsorter. Här är besökarna jury och påverkar därmed vinutbudet i Sverige. Vinerna, ur beställningssortimentet i prisgruppen 89-99 kr/flaska (rosé 69-99 kr/flaska), ska provas blint och poängsättas. Provningarna introduceras av Mikael Mölstad från Allt om Vin. Den officiella prisutdelningen som baserar sig på hundratalet av besökarnas röst sker på Mitt kök-scenen söndagen den 9 november kl. 11.15
Mitt kök-mässan kommer även att ha en Instagram-tävling där besökare tävlar i att ta bästa Instagram-matbilden under mässan på temat Njutning.
För mer information kontakta:
Daniel Fritzdorf, projektledare, 08 – 749 41 96, daniel.fritzdorf@stockholmsmassan.se
Elin Sahlin, presskoordinator, 08 – 749 41 46, elin.sahlin@stockholmsmassan.se
Mitt kök Stockholm pågår mellan 6-9 november på Stockholmsmässan. Samtidigt med Mitt kök går även mässan Allt för Hälsan. Mitt kök Göteborg pågår 30 oktober-2 november på Svenska Mässan i Göteborg och går parallellt med Hem & Villa Göteborg. Mitt kök arrangeras av Stockholmsmässan tillsammans med TV4 samt mattidningen Allt om Mat, och erbjuder besökarna provsmakningar, nya köksredskap, kokböcker, mattidningar samt ett gediget scenprogram.
Information om företaget: Stockholmsmässan AB
Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk