2016-04-08

SP-experter deltar i Vetenskapsfestivalen

Produktbild från företaget RISE Research Institutes of Sweden AB - SP-experter deltar i Vetenskapsfestivalen

Fiskprodukters miljöpåverkan. Vardagens mätningar. Vikten av ett nytt kilo. Tre områden som SP-experter berättar om på årets upplaga av Vetenskapsfestivalen i Göteborg 13-17 april. Hela programmet finns på www.vetenskapsfestivalen.se

Är den ena fisken den andra lik?

En föreläsning om fisk- och skaldjur i temats perspektiv. En stor del av sjömatsprodukterna i handeln upptäcks vara felmärkta till art och/eller ursprung (de ser lika ut men är unika). Till synes likvärdiga produkter för en konsument kan ha oerhört olika miljöpåverkan; miljöpåverkan är unik men produkten är lik.

Tid och plats: Nordstan 15 april kl 16.00

Sara Hornborg, forskare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, tel 010-516 66 96, sara.hornborg@sp.se

Vardagens mätningar

Vi stöter ständigt på olika typer av mätningar i vardagen. Allt från när vi väger maten vi handlar till att vi tittar på klockan för att hinna till bussen, skolan eller jobbet.Men vi kan också mäta massa saker som man normalt inte tänker på. Till exempel går det lika bra att mäta naturlighet, lyxighet och hållbarhet som att mäta tiden. Alla dessa sätt att mäta är på sitt sätt unika men det finns även stora likheter mellan att mäta tid och att mäta naturlighet. Likheterna är speciellt viktiga när det gäller att vi ska kunna lita på våra resultat och inte fatta felaktiga beslut som kan leda till stora kostnader.

Tid och plats: Nordstan 17 april kl 11.00

Ragne Emardson, forskare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, tel 010-516 57 27, ragne.emardson@sp.se

Vikten av ett nytt kilo

Sedan 1889 har enheten för massa varit definierat av den internationella kilogramprototypen som förvaras i ett kassaskåp i Paris. Detta utgör referensen för i princip samtliga vägningar som görs av mänskligheten. Men att definiera kilot på detta sätt är problematiskt och riskfyllt. Vad händer om någon slarvar med rengöringen? Eller om någon tappar kilogrammet i golvet? I många år har forskare världen runt arbetat för att byta ut prototypen mot en definition som baseras på en eller flera naturkonstanter uppmätta genom fundamentala fysikaliska experiment. Så är redan fallet för några andra måttenheter i det internationella SI-systemet. Fördelen är att man då kan ta fram ett ”recept” för hur man bygger ett nytt kilo. Det är lättare sagt än gjort, men mycket talar för att världen får ett nytt kilo år 2018.

På den här workshopen visar vi en kopia på det svenska rikskilot och förklarar varför det är viktigt för världen med ett nytt kilo. Vi demonstrerar också hur ett nytt kilo fungerar med hjälp av en interaktiv våg byggd i LEGO. Vi förklarar också de avancerade kvantfysikaliska samband som ligger till grund för den nya definitionen.

Tid och plats: Nordstan 17 april kl 11.00

Martin Zelan, forskare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, tel 010-516 58 95, martin.zelan@sp.se

Leslie Pendrill, forskare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, tel 010 – 516 54 44, leslie.pendrill@sp.se

Information om företaget: RISE Research Institutes of Sweden AB

Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk