2016-04-13

Framtidens fisk växer på träd

Produktbild från företaget RISE Research Institutes of Sweden AB - Framtidens fisk växer på träd

Vinnova har som en del i satsningen Utmaningsdriven innovation beviljat en halv miljon till projektet ”Forest fish, framtidens fisk växer på träd”. Syftet med projektet är att skapa en ny värdekedja ”från skog till bord” med det slutgiltiga målet att bygga upp pilotinfrastruktur för att demonstrera hela värdekedjan kring det cirkulära produktionssystemet skog-fiskfoder-odlad fisk-skogsgödsel. Projektet är ett nytänkande inom svensk matproduktion där procesströmmar från skogsindustrin blir mat via foder till fisk samtidigt som en handlingsplan för en lokal marknad i form av fiskodling skapas.

Inom Vinnovas program Utmaningsdriven innovation ges finansiering i tre steg. I ett första steg har trettiosex projekt, varav ”Forest fish, framtidens fisk växer på träd”, är ett. Projekt med goda resultat har senare möjlighet att gå vidare i steg två och tre. Fyra samhällsutmaningar där Sverige bedöms ha goda förutsättningar för globalt konkurrenskraftiga lösningar har identifierats. Vinnovas insatser stödjer konsortier som omformar bransch- eller sektorsspecifika kunskaper till en gemensam, bredare lösning inom någon av de fyra identifierade samhällsutmaningarna.

SP Processum har i flera projekt, från laboratorieskala upp till demonstrationsskala, framgångsrikt utvecklat metoder för att ur skogsindustriella procesströmmar producera Single cell protein för användning i fiskfoder. GreenFeed, ett av våra Single cell projekt, blev 2014 som första svenska forsknings- och innovationsprojekt, en av vinnarna av EARTO Innovation Prize.

– Det känns mycket bra att Vinnova via Utmaningsdriven innovation satsar på ”Forest fish, framtidens fisk växer på träd”, säger Björn Alriksson, gruppchef Bioteknik hos SP Processum. Som en följd av våra olika projekt inom området single cell protein visar andra parter från flera länder sitt intresse och vill samarbeta med oss. Genom att vi har utvecklat teknik för att även i stor skala kunna odla mikroorganismer på skogsindustriella restströmmar så skulle vi i Sverige på sikt kunna producera foderprotein för såväl fiskodling som köttdjursproduktion.

– I projektets första del samlar vi aktörer längs hela värdekedjan ”skog till bord” och ska undersöka förutsättningarna för att skapa en cirkulär och hållbar produktion av odlad fisk baserad på nordiska förutsättningar. Projektet avslutas i januari 2017 och då ska vi beskriva möjligheterna för en fortsättning i nästa steg. Av projekten som nu fått medel av Vinnova att göra förstudier kommer de mest lovande projekten därefter att väljas ut för steg två och vi hoppas naturligtvis att ”Forest fish, framtidens fisk växer på träd” ska vara ett av dessa projekt, slutar Björn Alriksson.

Projektledare för ”Forest fish, framtidens fisk växer på träd” är Niklas Berglin, NiNa Innovation, och projektpartners är förutom SP Processum även Domsjö Fabriker, RAISIOagro, Sweco, SLU och Vattenbrukscentrum Norr.

Länk till bild: http://www.processum.se/sv/spprocessum/media/bildbank/forest-fish-picture

Bildtext: Björn Alriksson med en tallrik chips med Single cell protein, som kan utvecklas till foderprotein för fisk och köttdjursproduktion.

För mer information, kontakta:

Björn Alriksson, SP Processum, tel. 010-516 67 53, e-post bjorn.alriksson@processum.se

SP Processum startades 2003 och har utvecklats till ett ledande bioraffinaderiinitiativ på både en nationell och internationell arena. Största delen av verksamheten ligger i att stödja och initiera forskning och utveckling inom områdena: bioteknik, energiteknik, oorganisk kemi, organisk kemi samt råvara med hållbarhetsfokus. Tillsammans med andra bioraffinaderiinitiativ längs den norrlandskusten så utgör SP Processum med universiteten ett viktigt nav för utvecklingen av nya produkter, energilösningar och bränslen från skogsråvaran. SP Processum är värd för tillväxtinitiativet Framtidens Bioraffinaderi. Sedan maj 2013 ägs SP Processum till 60 procent av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och till 40 procent av de 22 medlemsföretagen.www.processum.se

Information om företaget: RISE Research Institutes of Sweden AB

Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk