2015-09-04

Säkerheten livsviktig när allt mer trafik flyttar ner i tunnlar

Produktbild från företaget RISE Research Institutes of Sweden AB - Säkerheten livsviktig när allt mer trafik flyttar ner i tunnlar

I dag bygger vi fler och mer komplexa underjordiska anläggningar än någonsin tidigare. Exempel är Citybanan, Förbifart Stockholm och Västlänken i Göteborg. Nyligen genomfördes under ledning av SP ett forskningsprojekt avseende räddningstjänstens insatser i tunnlar på uppdrag av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). I projektet ingick också Mälardalens högskola och Lunds universitet

På måndag den 7 september kommer SVT:s Vetenskapens Värld att visa intervjuer med ledande forskare från projektet. Man visar också experiment från det så kallade METRO-projektet där brandförsök av ett helt pendeltåg genomfördes i en tunnel. SP arbetar just nu med att bygga upp ett världsledande forskningscenter med fokus på brandsäkerhetsfrågor i komplexa byggnadsverk. 

Tillsammans med räddningstjänsten, svenska och internationella lärosäten samt olika teknikföretag är målet att bedriva innovationsdriven forskning med syfte att förbättra möjligheterna att genomföra effektiva räddningsinsatser i dessa komplexa strukturer. Det här kräver hög teknisk kompetens och kunskap. 

Nyligen publicerades en internationell handbok författad av SPs forskare om bränder och brandtekniks dimensionering i komplexa underjordiska anläggningar. Genom ökad kunskap kommer dagens och framtidens tunnlar och undermarksanläggningar att bli ännu säkrare.

Kontakt: 
Mia Kumm, 0105-165419 (mia.kumm@sp.se)
Haukur Ingason 0105-165197 (haukur.ingason@sp.se )

Information om företaget: RISE Research Institutes of Sweden AB

Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk