2015-09-07
Hudiksvalls kommun spar stora belopp när lågenergifläktar monteras i äldre ventilationsaggregat
Under 2014 presenterade Hudiksvalls kommun en energi- och klimatstrategi som sträcker sig fram till år 2020. Ett av målen är att kommunen då ska vara 30 % energieffektivare jämfört med 2007/2008. Nytänkande och handlingskraft ses som nödvändiga ingredienser för att kommunens strategi ska kunna genomföras. Ingredienserna finns i högsta grad hos kommunens driftstekniker Jan-Erik Persson, på tekniska förvaltningen, som flera år före den nya energi- och klimatstrategin tog initiativ till ett projekt som lett till stora energibesparingar.
Genom att modernisera ett 30-tal gamla ventilationsaggregat i drygt tjugo av kommunens fastigheter, främst skolor och äldreboenden, och montera in nya energisnåla EC-fläktar från företaget ebm-papst har Jan-Eriks projekt gett en energibesparing på mer än 600 000 kWh. Det motsvarar energiförbrukningen hos ett 30-tal eluppvärmda villor och resultatet har imponerat även på många av kommunens politiker. På lite drygt tre och ett halvt år har investeringarna betalt sig, men det finns en fortsatt mycket större energisparpotential.
Runt om i kommunen finns cirka 150 ventilationsaggregat och många behöver moderniseras och förses med lågenergifläktar. Även om mycket alltså återstår att göra är de resultat som redan uppnåtts säkert intressant för många andra kommuner runt om i landet som har energieffektivisering som ett prioriterat mål. Det finns nämligen inte så många moderniseringsprojekt av ventilationssystem som genomförts med ett så långsiktigt helhetsperspektiv som det i Hudiksvalls kommun. Exemplen är många på hur stor besparingen kan bli vid modernisering av ett eller några få aggregat. Det som är så intressant med Jan-Eriks projekt är att energisparpotentialen vid modernisering av många aggregat får en helt annan dimension.
Livscykelkostnadskalkyler visade på stor sparpotential
Under rubriken ”Lätt att spara miljoner” intervjuades Jan-Erik i början av 2012 av regionala media i Hälsingland. Ett uttalande speglar sparpotentialen i ett byte till lågenergifläktar. ”Enbart på en ventilationsanläggning kan vi spara 45 000 kronor per år i elkostnader genom byte av två fläktar. På lite drygt tre år har man då sparat in vad de kostat i inköp och därefter spar man alltså 45 000 kronor om året, bara på en enda ventilationsanläggning”.
Beroende på förutsättningarna för varje aggregat som moderniseras blir energispareffekten olika stor, men sammantaget är det en betydande besparing som uppnåtts efter att drygt femtio lågenergifläktar från ebm-papst monterats i ett 30-tal aggregat. Det visar mätningar som gjorts under våren 2015. Energibesparingen på drygt 600 000 kWh motsvarar en kostnadsbesparing på närmare 700 000 kronor. Det kan då sättas i relation till investeringskostnaden på cirka 2,5 miljoner kronor.
- Jag tycker det är ett fantastiskt resultat och jag hoppas att kommunen ger oss resurser att fortsätta med moderniseringen. Det är ju knappast någon tvekan om att det är en bra affär även för skattebetalarna, säger Jan-Erik.
Det var 2011 som Jan-Erik Persson lade fram ett förslag att i ett första skede byta fläktar i ett tiotal aggregat. Innan dess hade en inventering gjorts av ett större antal aggregat och sedan gjordes ett urval där de äldsta och sämsta aggregaten, både ur energi- och underhållssynpunkt, valdes ut. Jan-Erik värdesätter det stöd han då fick både med inventeringen och upprättandet av LCC-kalkyler (LCC – Life Cycle Cost) som visar den totala livscykelkostnaden.
- Viktigt för framgången i projektet har varit samarbetet med Torsten Norman på företaget Njutångers VentilationsRekonditionering (NVR) och ebm-papst försäljningsingenjör Kjell Perersgård. Torsten har arbetat mycket med inventeringen samt installationerna, och den hjälp vi fått av Kjell med LCC-kalkyler och val av lämplig fläkt till varje aggregat har varit ovärderlig för mig. När jag hade en kalkyl som visade att besparingen skulle bli flera hundra tusen kronor för de första tolv aggregaten förstod fler i kommunen att moderniseringen var en riktigt bra energisparaffär, säger Jan-Erik.
Jan-Erik berättar också att ett annat lokalt företag i Hudiksvall varit engagerade i arbetet med styr- och reglertekniken till de nya fläktarna.
Byte bättre än lappa och laga
Inventeringen som gjordes 2011, och som fortsatt efter det, visade att många fläktar var i dåligt skick. Ett stort antal fläktar var tjugo till tjugofem år gamla, de drog mycket energi och vissa behövde även bytas på grund av en störande ljudnivå. Inventeringen har också gett värdefull information om statusen hos de aggregat och fläktar som inte prioriterats i projektet. Många fläktar fungerar bra idag och inventeringen blir i dessa fall ett viktigt underlag för framtiden och kommande underhållsarbeten samt moderniseringar.
- När fläktar börjar komma till åren handlar det mycket om att lappa och laga och se till att anläggningarna fungerar. Nackdelen är att man på det sättet stannar kvar i gammal teknik och i praktiken slänger pengarna i sjön. De nya lågenergifläktarna från ebm-papst drar bara runt hälften så mycket energi som de gamla remdrivna, de är dessutom tysta och väldigt driftsäkra, förklarar Jan-Erik.
Företaget ebm-papst är med drygt 11 700 anställda, varav ett 60-tal i Sverige, världsledande inom utveckling och tillverkning av energieffektiva fläktar och även elmotorer. Utvecklingsarbetet bedrivs efter en starkt miljöinriktad filosofi (GreenTech) där målet är att hela tiden optimera tekniken ur bland annat energisparsynpunkt. Att optimera kundlösningarna är dessutom vardag för Kjell Perersgård som hjälper kunder runt om i Norrland att göra rätt fläktval med utgångspunkt från de krav som ställs på bland annat flöde och tryck i varje applikation.
- Samarbetet med Jan-Erik och Hudiksvalls kommun är nog så nära ett skolexempel man kan komma vid en modernisering. Att först göra en noggrann inventering och därefter LCC-kalkyler för att få fram fakta som visar på sparpotentialen och hur lönsamt ett byte är brukar övertyga även den som inte är tekniskt insatt. Det som är så roligt med detta projekt är också att det är så konsekvent genomfört och att vi bildat ett effektivt arbetsteam, säger Kjell Perersgård.
Lågenergifläktar speciellt utvecklade för att underlätta modernisering av ventilationsaggregat
ebm-papst har ett brett produktprogram med aggregat- och kammarfläktar som är speciellt utvecklade för moderniseringen av befintliga ventilationsaggregat. I Hudiksvalls kommun är det främst företagets kammarfläktar som använts. Fläktarna är försedda med ebm-papst prisbelönta EC-motorer vilket är en viktig anledning till den stora besparing som uppnåtts. EC-motorerna ger betydligt högre verkningsgrad än AC-motorer som drivs av växelström. Nackdelen är att stora delar av den tillförda energin går bort i förluster i form av värme.
Hos ebm-papst EC-motorer skapas rotationen istället av permanentmagneter vilket gör att en mindre del går till förlustvärme, verkningsgraden blir betydligt högre och elförbrukningen avsevärt lägre. Elförbrukningen för fläktdriften kan många gånger minskas med hela 60 %. Att lågenergifläktarna är en komplett lösning med motor, elektronik och fläkthjul underlättar moderniseingen. Att fläktarna är direktdrivna och inte har remmar minskar servicekostnaderna och Jan-Erik nämner ytterligare en fördel.
- Fläktarna har en inloppskona som är försedd med uttag för flödesmätning och det gör att vi själva kan göra mätningar och kontrollera hur aggregaten mår. Dessutom förenklas kommande OVK-besiktningar, säger Jan-Erik.
Så mycket som 85 % av den totala livscykelkostnaden för ventilationsaggregat består av energikostnader. Att se till hela brukstiden genom att göra livscykelanalyser, istället för att fokusera på kostnaden vid själva investeringstillfället, bör kanske därför vara ganska naturligt. Ändå är det vanligt att så är fallet, men Torsten Norman på NVR menar att det pågår en förändring.
- Jag tror att det var för ungefär tio år sedan som jag och Jan-Erik började presentera livscykelkalkyler. Det har tagit några år att få utfall på det arbetet men det är väldigt glädjande att insikten om sparpotentialen och fördelarna med lågenergifläktar lett till en rejäl satsning i kommunen. LCC-kalkylen är ett oerhört viktigt argument och dokument, och jag är förvånad att det inte leder till ett ökat moderniseringstempo även i många andra kommuner. Aggregatbeståndet i offentliga byggnader är ofta från 80- och 90-talet och närmar sig snabbt bäst före datum. Samtidigt ökar intresset för energifrågor och tittar man på livscykelkalkylerna är det lätt att inse att en modernisering är ett betydligt bättre beslut än att akut laga och försöka hålla gamla anläggningar i gång. Resultatet som uppnåtts i Hudiksvalls kommun talar för sig själv, avslutar Torsten Norman.
Information om företaget: ebm-papst AB
Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk