2015-12-16

Behovet av utbildad personal i restaurangbranschen lyfts på GastroNord

Produktbild från företaget Stockholmsmässan AB - Behovet av utbildad personal i restaurangbranschen lyfts på GastroNord

Restaurangbranschens viktigaste fråga – kompetensförsörjningen - lyfts på fackmässan GastroNord, som äger rum 26-29 april 2016 på Stockholmsmässan. Branschen planerar ett gemensamt manifest och det blir debatter, diskussioner och temadagar.

Det går bra för restaurangbranschen. Intresset är stort och svensk gastronomi röner stora framgångar.Menantalet utbildade personer inom hotell- och restaurangbranschen matchar inte rekry­teringsbehoven. Enligt en rapport från Kairos Future är behovet av personal stort och fram till 2023 behövs det årligen rekryteras mellan 40 000 och 50 000 perso­ner.

Branschens största utmaning idag är att få tag i bra, kva­lificerad personal och att få ungdomar att medvetet satsa på en karriär i branschen, snarare än att de ska se det som tillfälliga jobb innan man gör något ”seriöst”.

Tillsammans med bland andra Visita, som är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen och Gastronomi Sverige, tar GastroNord ett större grepp om frågan. Till mässan bjuds bland annat politiker och branschmänniskor in till diskussion. Det finns lättaoch svåra frågor gällande status, villkor, arbetsförhållanden.

– Behovet av utbildad och kompetent personal i besöksnäringen är stort. Jag hoppas att dagens unga ska se möjligheterna med den livslånga karriärstege som besöksnäringen numera kan erbjuda. Branschen har det senaste decenniet professionaliserats och erbjuder såväl högt kvalificerade som enkla jobb, säger Eva Östling VD Visita.

– Jag ser det som ett viktigt tillfälle för branschen att träffas, inspireras och det är viktigt att vi pratar om hur vi på bästa sätt tillsammans utvecklar branschen, menar Frida Rönnlund, Gastronomi Sverige och projektledare för Svenska Bocuse d’Or Akademien.

GastroNord och Vinordic är norra Europas största fackmässor för hotell, restaurang, storkök och snabbmat. Mässorna arrangeras vartannat år på Stockholmsmässan.

För mer information kontakta:
Daniel Fritzdorf, projektchef, daniel.fritzdorf@stockholmsmassan.se, + 46 70 789 41 96
Lotta Signeul, pressansvarig, lotta.signeul@stockholmsmassan.se, + 46 70 789 43 36
www.gastronord.se
, www.vinordic.se www.gastronomicweek.se www.gastronomisverige.se

Information om företaget: Stockholmsmässan AB

Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk