2014-12-15

Sverige på topp 10 i DHL Global Connectedness Index 2014

Europa är återigen den mest uppkopplade regionen och Sverige befinner sig på en tionde plats i analysen av globalisering i världen i den tredje utgåvan av DHL Global Connectedness Index 2014.

Stockholm, 15 december 2014: DHL, världens ledande leverantör av logistiktjänster, har publicerat den tredje utgåvan av DHL Global Connectedness Index (GCI), en detaljerad lägesanalys av globaliseringen runt om i världen. Den senaste rapporten visar att omvärldskontakten, som mäts av gränsöverskridande flöden av handel, kapital, information och människor, har återhämtat sig från de flesta av sina förluster som uppstod under finanskrisen. Speciellt djupet av internationella interaktioner – den andel interaktioner som korsar nationella gränser – tog fart under 2013 efter att ha avstannat under föregående år.

– I efterdyningarna av den finansiella krisen har globaliseringen i allt större grad hamnat under press och internationella handelsförhandlingar ställs inför ett växande motstånd, säger Frank Appel, global vd på Deutsche Post DHL. I denna miljö av osäkerhet, erbjuder DHL Global Connectedness Index en omfattande, faktabaserad förståelse om globaliseringen och visar den enorma potentialen för länder att ytterligare öka sin omvärldskontakt. Jag är övertygad om att en välmående värld behöver mer och inte mindre integration.

GCI-rapporten dokumenterar en betydande skiftning i riktning av den ekonomiska aktiviteten mot tillväxtekonomier vilket driver världens ekonomiska tyngdpunkt österut. Tillväxtländer deltar nu i de flesta internationella interaktioner medan före år 2010 bestod de flesta internationella flöden från en avancerad ekonomi till en annan. Noterbart är att de 10 länder där omvärldskontakten ökat mest mellan 2011-2013 är alla tillväxtekonomier, med Burundi, Moçambique och Jamaica som de största.

Utvecklade ekonomier har inte hållit jämna steg med denna förändring vilket tyder på att de kan komma att gå miste om tillväxtmöjligheter på tillväxtmarknader.

– För att motverka denna trend skulle det kräva att fler företag i utvecklade länder ökar sin förmåga att dra nytta av avlägsen tillväxt, säger professor Pankaj Ghemawat, medförfattare till rapporten och internationellt hyllad globaliseringsexpert och affärsstrateg.

2014 indexresultat
Förutom en omfattande översikt över globaliseringen ger årets rapport också detaljerade insikter i omvärldskontakten i enskilda länder och regioner. Nederländerna behöll sin position som världens mest uppkopplade land och Europa är återigen världens mest anslutna region. Alla utom ett av de 10 mest globaliserade länder i världen finns i Europa, där Singapore är det land som står ut. Sverige är med bland topp 10 och hamnar i årets rapport på en tionde plats av de mest globaliserade länderna i världen.

Nordamerika är den näst mest globalt sammanlänkade regionen och leder kapital- och informationspelarna, med USA som det mest anslutna landet i Amerika. Sammantaget hamnar USA på en 23:e plats av de 140 länder som mäts i GCI. De största genomsnittliga ökningarna av omvärldskontakten mellan 2011-2013 observerades i länder i Syd- och Centralamerika samt Karibien. Mellanöstern och Nordafrika var de enda regionerna som upplevde en betydande nedgång i globalisering.

Mäta globalisering i 3D
Rapporten beställdes av DHL och har utarbetats av Pankaj Ghemawat (professor vid New York University Stern School of Business och IESE Business School i Barcelona, Spanien) tillsammans med Steven A. Altman (Senior Research Associate och lektor i Strategic Management på IESE Business School).

Till skillnad från andra etablerade globaliseringsrapporter, analyserar GCI globaliseringen i 3D vilket innebär att den ser på djupet av ländernas gränsöverskridande interaktioner, deras riktning (utflödet kontra inflödet) samt deras geografiska spridning (bredd).

– Med sin unika 3D-metod är GCI 2014 den enda av alla globaliseringsrapporter att registrera vad många betraktar som den största minskningen i intensiteten av globaliseringen under finanskrisen, förklarar professor Ghemawat. Det borde öka förtroendet att använda den som underlag för diagnos och beslutsfattande.

DHL Global Connectedness Index 2014 bygger på mer än 1 miljon datapunkter från internationella flöden som omfattar handel, kapital, information och människor som samlats de senaste nio åren. Rankingen omfattar 99 % av världens BNP och 95 % av världens befolkning.

- SLUT - 

DHL Global Connectedness Index 2014 samt annat bakgrundsmaterial finns att ladda ner här: www.dhl.com/gci

Mediakontakt:
DHL – Media Relations
Claus Korfmacher
Telefon: +49 (0)228 182-99 44
E-post: pressestelle@deutschepost.de

Information om företaget: DHL Supply Chain (Sweden) AB

Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk