2013-05-20

Trycksårsmätningar 2013 – Det går att förebygga

Produktbild från företaget Mölnlycke Health Care AB - Trycksårsmätningar 2013 – Det går att förebygga

Var sjätte patient på svenska sjukhus har trycksår, enligt SKLs (Sveriges Kommuner och Landsting) senaste granskning. Trycksår skapar stora hälsoekonomiska kostnader och beräknas kosta miljardbelopp, men framförallt skapar det rädsla, oro och ett stort lidande för patienten. Trycksår uppstår när cirkulationen i ett område av huden försämras när det utsätts för tryck. Trycksår kan vara mycket smärtsamma och kan ta lång tid att läka, vilket medför att patientens vårdtid och lidande förlängs.

I SKLs granskning, som publicerades i april, visade det sig att i genomsnitt 15 procent av patienterna i landsting har ett eller flera trycksår. I kommunerna är siffran 12 procent. SKLs resultat visar att vissa sjukhus lyckas mycket bättre än andra med att förhindra trycksår, vilket visar att sjukhus och vårdinrättningar aktivt kan arbeta för att minska antalet trycksår i sin verksamhet. Att göra ordentliga riskbedömningar av patienter, samt sätta in förebyggande insatser är avgörande för att minska trycksåren. Förebyggande insatser kan vara att använda tryckavlastande madrasser, följa vändscheman samt att på utsatta områden använda förband som minskar risken på dessa områden.

Fram tills nyligen har det inte funnits riktlinjer för hur vårdpersonal profylaktiskt kan använda förband på intakt hud för att minska risken för trycksår. Men på den årliga Europeiska sårmässan EWMA (European Wound Management Association) i förra veckan har det förelästs om hur vårdpersonal profylaktiskt kan arbeta för att minska risken för uppkomsten av trycksår.

Bland annat föreläste Dr. Peggy Kalowes om sina resultat i den 10 månader långa utvärdering med Mepilex Border Sacrum. I denna utvärdering visade det att förbandet effektivt minskade trycksåren hos 98 % av patienterna i inklusionsgruppen. Hon sammanfattade att om de riskfaktorer som står i relation till uppkomsten av trycksår bättre kan förstås så kan skumförband med silikon vara mycket effektiva för att förhindra uppkomsten av trycksår.

Vi på Mölnlycke Health Care har utvecklat förband som kan vara en del i den regim vårdpersonal kan använda sig av för att minska risken för trycksår. Ett av dessa förband är Mepilex Border som bland annat preventivt hjälper till att hålla ett balanserat mikroklimat på de områden där förbandet appliceras. Genom att ha balanserad fuktighet maximeras hudens elasticitet och minskar även risken för maceration. Mepilex Border hjälper även till att förhindra friktion och skjuv på det utsatta området vilket annars lätt kan leda till ökat tryck och orsaka trycksår.

För mer information om EWMA och hur våra förband kan användas preventivt för att minska uppkomsten av trycksår, vänligen besök vår hemsida www.molnlycke.com.

 

Information om företaget: Mölnlycke Health Care AB

Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk