2013-06-12
Sockerfri bakning med internationellt tävlande konditorn Lina Olsén
Många bullar i luften
I SM för ”Unga Bagare”, 2010, belönades Lina Olsén bland annat med pris för ”bästa matbröd” och redan vid 21 års ålder hade hon sitt första egna konditori.Lina är flitig och har varit finalist i Årets Konditor, Bak-SM samt deltagit i EM, VM och Bageri-OS! Lina har provbakat med Hermesetas nya produkt SteviaSweet Crystal och bjuder på ett eget recept på Mördegstarteletter helt utan socker, samt goda sockerfria bullar!
Om Hermesetas SteviaSweet Crystal
Hermesetas SteviaSweet Crystal är ett naturligt sötningsmedel som är ett sött och kalorifritt alternativ, helt perfekt till både bakning och matlagning. Hermesetas SteviaSweet Crystal innehåller erytritol och steviaglykosider. Erytritol är en sockeralkohol framställd i en naturlig jäsningsprocess, s.k. fermentering med druvsocker som råvara. Stevia är en växt som innehåller det naturliga växtämnet steviolglykosider, som extraherats ur de finaste steviaplantorna. Av dessa två söta ingredienser tillverkas Hermesetas SteviaSweet Crystal under de garanterat högsta kvalitetskraven som finns.
En förpackning Hermesetas SteviaSweet Crystal innehåller 250gram. Rek. utpris 69,90kr. Finns tillgänglig inom dagligvaruhandeln på kedjorna Willys och Coop Forum samt ett urval av Coop Forum.
RECEPT
Linas sockerfria smördegstarteletter, 6st
Ingredienser:
1 dl Hermesetas SteviaSweet Crystal
260 gr smör
400 gr mjöl
1 ägg
½ vaniljstång
Blanda samman ingredienserna.
Vaniljkräm:
1,2 dl mjölk
1 vaniljstång
1 äggula
1 msk Hermesetas SteviaSweet Crystal
10 gr maizenamjöl
Färska eller tinade frysta hallon, kokosflingor och mynta för dekoration
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla smördegen tills den är ca 3 mm tjock.. Stansa ut 6 runda smördegsplattor, ca 8 cm i diameter. Kyl i ca 10 minuter.
Ställ tarteletterna på en plåt och grädda cirka 15 minuter, eller tills de är gyllene och frasiga. Låt tarteletterna svalna helt.
Vispa sedan samman äggula, Hermesetas SteviaSweet Crystal, vanilj och maizena i en skål. Hetta upp mjölken i en kastrull, men låt den inte koka. Vispa ner mjölken, lite i taget, i äggsmeten. Häll sedan krämen i kastrullen och värm upp på medelvärme, ca 4 minuter och vispa hela tiden, tills krämen tjocknar.
Häll krämen i en skål. Täck skålen med plastfolie och kyl ca 3 timmar, tills den har kallnat. Lägg på vaniljkrämen på tarteletterna och dekorera sedan med hallon, kokosflingor och mynta före servering.
Linas sockerfria kanelbullar, ca 45st
Ingredienser:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 ½ dl Hermesetas SteviaSweet Crystal
2 tsk kardemumma
Ca 13 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g rumstempererat smör
½ dl Hermesetas SteviaSweet Crystal
3 msk kanel
Pensling:
Ägg
Gör så här:
Smält smör i en kastrull, häll i mjölken och värm degspadet till 37°. Smula jästen i degbunken och tillsätt lite av degspadet. Rör sedan tills jästen löst sig och tillsätt därefter resten av degspadet. Tillsätt salt, Hermesetas SteviaSweet Crystal, mald kardemumma och 2/3 av mjölet.
Arbeta degen så den blir blank och smidig. Tillsätt sedan resten av mjölet och arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Blanda smör, Hermesetas SteviaSweet Crystal och kanel till fyllningen. Lägg sedan upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig och dela degen i två delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Lägg i pappersformar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda därefter bullarna mitt i ugnen i ca. 8-10 minuter. Låt bullarna svalna.
Information om företaget: Conaxess Trade Sweden AB
Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk