2013-05-14

Norconsult laserskannar Stockholms slott

Produktbild från företaget Norconsult Sverige AB - Norconsult laserskannar Stockholms slott

Redan 2010 fick Norconsult förtroendet att laserskanna första etappen i den omfattande fasadrenoveringen av Stockholms slott. Ett av de största restaureringsarbetena i modern tid. Nu pågår de sista mätningarna för att slutföra uppdraget.

På uppdrag av SFV (Statens Fastighetsverk) och HOS arkitekter utförde Norconsult uppmätning av Stockholms slott med 3D-laserskanning kombinerat med ortofoto. Ortofoto är en geometriskt korrigerad bild sammansatt av många högupplösta digitala bilder som i detta fall har tagits från en så kallad skylift. Liknande projekt har utförts i Grekland vid restaureringen av Akropolis.

Under de här tre åren har vi med omsorg för turister och statsbesök, skannat merparten av 25 etapper. De uppmätta fasaderna är så pass väldokumenterade att mätresultatet har en noggrannhet om cirka 5 mm. Detta tillsammans med ortofotot ger våra uppdragsgivare ett fantastiskt underlag för att granska fasaderna och kunna ta fram ett nytt tidsenligt ritningsunderlag.

– Det är en ära för oss på Norconsult att känna att vi är historiskt delaktiga i restaureringen av Stockholms slott, säger Peder Colfach som arbetar på Norconsults Stockholmskontor. Peder har tillsammans med Ulf Hägnefelt utfört arbetet med laserskanningen.

Stockholms slott har uppmäts fyra gånger innan den som nu pågår.  Senaste uppmätningen gjordes på 1920-talet av Ivar Tengbom och sysselsatte mer än 20 personer i fyra år.


Slottsfakta
Slottet är byggt i sandsten från Gotland, trots att arkitekten, Nicodemus Tessin den yngre, kände till stenens svagheter. Endast 20 år efter inflyttningen 1754 kunde man se att den porösa gotlandsstenen hade börjat vittra sönder. Troligen är det restaureringen som utfördes 1898-1902, då all färg togs bort för att framhäva naturmaterialet, som har lett fram till att fasaden 100 år senare har blivit en säkerhetsrisk som kräver nät, så att fallande sten inte skall landa i huvudet på dem som går runt slottet. På de allra mest utsatta lägena kommer man inte att använda gotlandssten utan kommer att övergå till mer hållbara stensorter. Arbetet med att restaurera den 30 000 kvadratmeter stora fasaden beräknas kosta en halv miljard kronor och vara klart runt 2036.
Källa: Kulturvärden.

Information om företaget: Norconsult Sverige AB

Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk