2013-10-14
Förändringsgurun Diane Stegmeier: ”Framtidens flexibla kontor kräver en mental förändring”
Ett öppet och flexibelt kontorslandskap och modern kontorsteknik kräver ett förändrat ledarskap och en annan attityd till arbetsplatsen. Det konstaterar Diane Stegmeier, världsberömd guru inom området arbetsplatsförändring, i en paneldiskussion om framtidens arbetsplats arrangerad av Ecophon i Malmö.
– Det flexibla kontoret har drivits fram av ledningar som ser möjligheten att i ett slag spara på kostnaderna för kontorsyta och energi, samtidigt som man gärna ser nya och effektiva sätt att arbeta i projekt. Men ledningarna får inte avkastning på sina investeringar, konstaterar Diane Stegmeier.
En avgörande orsak är, enligt Stegmeier, att människorna som bemannar kontoren har inte förändrat sitt arbetssätt och sina attityder. Hur ska företag och organisationer hantera detta? Syftet med paneldiskussionen var därför att resonera sig fram till en konsensus kring de fem faktorer som driver visionen om kontorsarbetsplatsen år 2020.
Förutom den internationellt erkända forskaren, konsulten och författaren Diane Stegmeier, deltog kontorsforskare, arkitekter, kontorsutvecklare och konceptutvecklare för ljudmiljöer, både från Sverige och Tyskland i panelsamtalet.
Lycklig men ensam
– Mina fältstudier av en rad olika typer av kontorsmiljöer visar ironiskt nog att det traditionella cellkontoret har de lyckligaste medarbetarna, men cellkontoret gynnar inte den sociala biten som är viktig på kontor, säger arkitekten Christina Bodin Danielsson, som doktorerat i kontorsdesign. Hon arbetar som arkitekt, specialiserad på kontorsdesign, på Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB och är även forskare vid stressforskningsinstitutet i Stockholm.
Ändra belöningsstrukturen
Diane Stegmeier menar att den fysiska miljön bara är en av 15 olika faktorer som är avgörande för att lyckas med ett flexibelt kontor.
En viktig framgångsfaktor är att få ledningen att förstå vad ett flexibelt arbetssätt innebär. Det kan bland annat handla om att uppmuntra och belöna teamwork än att bara titta på individens insatser vid löneförhandlingar. Dessutom måste både chefer och medarbetare utbildas i vad det innebär att arbeta på ett flexibelt kontor, säger Diane Stegmeier.
Märkning ”God arbetsmiljö”
Frans Davidsson, konceptutvecklare på Ecophon i Sverige, pekar på att han saknar en märkning: ”God arbetsmiljö”.
– Vi har idag en miljöklassning för byggnader som visar miljöpåverkan. I praktiken kan en byggnad sammanlagt få en hög miljöklassning utan att arbetsmiljön är särskilt bra. Miljösystemen idag är utformade så att man till exempel kan ersätta god ljudmiljö med en cykelparkering och ändå ha en bibehållen miljöklass. Tänk om vi även kunde sätta fokus på människors hälsa och trivsel genom klassningen ”God arbetsmiljö?”
Kontoret överlever
Alla är överens om att kontoret överlever även i framtiden.
– Kontoret blir mer av en hubb för att kommunicera och skapa kontakter, säger Frans Davidsson och får medhåll av Karim El-Ishmawi, arkitekt på KINZO i Berlin som är specialiserade på design av kontorsmiljöer.
– Kontoret blir allt mer viktigt som identitetsskapare. Vi ser också att allt fler företag vill ha en unik design på kontoret för att understryka varumärkets identitet.
– Arbetsmiljöer har blivit sexigt, allt fler designers är intresserade av att arbeta med kontor och kombinera funktionalitet med estetik, säger Christina Bodin Danielsson.
Panelens slutsats
5 drivkrafterna för visionen om kontorsarbetsplatsen år 2020
- Ledarskapet och företagskulturen.
- Medarbetare som är bemyndigade i sina roller och inte blir kontrollerade.
- Flexibilitet (både vad gäller design, ekonomi och omvärlden).
- Teknikutvecklingen
- Identitet (profilskapande miljöer)
Deltagarna i Paneldiskussionen
Karin Ståhl, moderator, partner i konsultfirman GoToWork, välrenommerad konsult och föreläsare inom organisations- och arbetsplatsförändring. Styrelsemedlem i IFMA Sverige (Internationall Facility Management Association).
Diane Stegmeier, en globalt anlitad expert på arbetsplatsförändringar och författare till bästsäljaren (Amazon) ”Innovations in Office Design: The Critical influence Approach to Effective Work Environments”. Diane arbetar i skärningspunkten mellan beteendevetenskap, design och arbetsmiljöforskning, och hon har särskilt studerat människors motstånd mot arbetsplatsförändringar och hur arbetsgivare bör hantera förändring för att få effektivare medarbetare som trivs mer på jobbet. Genom sitt bolag Stegmeier Consulting Group arbetar hon med några av världens största företag.
Christina Bodin Danielsson, arkitekten och kontorsforskare, verksam vid stressforskningsinstitutet i Stockholm. Christina, är en flitig debattör i arbetsmiljöfrågor, har doktorerat inom kontorsdesign vid KTH. Hon har rönt internationell uppmärksamhet genom sin banbrytande forskning på hur öppna kontorsmiljöer påverkar människors hälsa och stressnivåer, arbetstillfredsställelse.
Frans Davidsson, konceptutvecklare inom kontorsmiljöer på Ecophon Sverige.
Henrik Persson, Director och Executive Advisor vid Copenhagen Institute for Future Studies.
Karim El-Ishmawi, grundare och delägare i KINZO, prisbelönta Berlinarkitekter som skapat kontorsmiljöer för flera välkända internationella företag.
Helen Scheithauer, ansvarig för förändring och kommunikation vid RBS GROUP, som arbetar med förändringsprogram för kontorsarbetsplatser.
Rainer Machner, Saint-Gobain Ecophon Tyskland, konceptutvecklare och ansvarig för tillämpad forskning inom kontorsakustik.
Tony Rydberg, Cretive Director, inredningsdesigner på Ideas, Malmö.
Se paneldiskussionen som nyligen ägde rum på designföretaget Ideas i Malmö, vinnare av utmärkelsen ”Årets snyggaste kontor” 2012.
För mer information:
Frans Davidsson, konceptutvecklare Ecophon Sverige, 042-17 98 92 (mobil). frans.davidsson@ecophon.se
Information om företaget: Saint-Gobain Ecophon AB
Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk