2012-12-10
Sökes: Minst 150 lokförare till SJ
Mitt i floden av varsel och uppsägningar finns ett yrke med stora framtidsmöjligheter.
Lokförare.
– Vi behöver hundratals nya förare de närmaste åren. Vi vill anställa både kvinnor och män, säger Dan Olofsson, chef för lokförarna på SJ.
Tågmarknaden i Sverige växer när allt fler vill åka tåg. Behovet av nyutbildade lokförare är större än på många år. I Stockholm riskerar det inom något år att bli lokförarbrist om inte fler stockholmare söker den offentligt- och näringslivsbekostade Yh-utbildningen.
– SJ kommer att rekrytera 150 lokförare de kommande tre åren. Utöver det så behöver även våra dotterbolag Norrlandståg, Götalandståg och Stockholmståg nyanställa så behovet av utbildade lokförare är stort, säger Dan Olofsson.
Den ökande konkurrensen på de svenska järnvägsspåren innebär också en allt större arbetsmarknad för tågpersonal och konkurrensen om utbildade förare hårdnar. Avgörande för lokföraren är ofta vilka arbetsscheman som operatören kan erbjuda.
– Konkurrensen sporrar. SJ erbjuder varierad körning i hela Sverige med många olika typer av fordon. Våra förare får Europas kanske modernaste verktyg för förarinformation under körningarna som läsplatta och elektronisk linjebok. Att allt fler operatörer kör tåg är faktiskt en fördel för oss. Vi har möjlighet att locka till oss förare som fått erfarenheter och referenser även utanför SJ, säger Dan Olofsson.
Under de kommande tre åren är behovet av nya SJ-förare störst i Stockholm och Solna. Nya förare ska också rekryteras till Västerås, Linköping, Eskilstuna, Hallsberg, Karlstad, Gävle, Östersund, Umeå och Luleå. Under 2013 söker SJ förare för stationering i flera delar av landet.
Av tradition är lokföraryrket mansdominerat, men SJ har anställt allt fler kvinnliga förare de senaste åren. Mest ”jämlikt” är det i Eskilstuna med 30 procent kvinnliga förare, följt av Karlstad (21 procent) och Hallsberg (18).
– Vi ser gärna att fler kvinnor söker sig till lokföraryrket. Nutidens lokföraryrke passar precis lika bra för kvinnor som för män. En bra lokförare sätter alltid säkerheten främst och tar inga onödiga risker. Det är viktigt att man som förare är situationsmedveten, uppmärksam och noggrann för att aldrig bli överraskad. Här krävs inte en massa muskelkraft, utan det viktiga är att man har rätt attityd och inställning, säger Dan Olofsson.
Ett bra sätt att bli lokförare är att söka den statliga Yh-utbildningen som näringslivet är med och delfinansierar. SJ rekryterar gärna nya förare från den utbildningen
Niina Koski, 22, från Nyköping utbildar sig till lokförare och har just fått jobb på SJ. Hon är nöjd med sitt yrkesval.
– Jobbet verkar intressant och roligt. Att köra tåg är frihet under stort ansvar. Jag började utbildningen i mars och det är fantastiskt att kunna följa de olika årstiderna från förarhytten.
För en 22-årig tjej är lokförare kanske inte det första jobb man tänker på och Niinas yrkesval överraskade säkert en del.
– Men alla mina tjejkompisar tycker att det är riktigt häftigt och det tycker jag själv också, säger hon med ett skratt.
Fakta Yh-utbildning: Det finns sju skolor runt om i landet som utbildar lokförare under Myndighetens för yrkeshögskolors ledning. Lokförarutbildningar inom yrkeshögskolan finns i Boden, Vännäs, Hallsberg, Huddinge, Mjölby, Ängelholm och Göteborg. I snitt har nio av tio studerande försörjning kort efter utbildningen enligt Yh-myndigheten. Lokförarutbildningen i Vännäs är den tionde mest populära Yh-utbildningen i Sverige.
Bilden: 22-åriga Niina Koski utbildar sig till lokförare just nu. Ansvar under frihet och omväxlande jobb är det bästa enligt henne. Foto: Ulf Wallin/SJ
För mera information, kontakta Dan Olofsson 010-751 56 43, eller SJs Pressavdelning: 010-751 51 84
Information om företaget: SJ AB
Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk