2012-12-21
Nyårslöften ger effekt även för företagare
Många får inspiration till nya vanor i samband med ett årsskifte. Nyårslöften kan också vara ett sätt att få ny kraft i företagets utveckling.
- Med tanke på den ekonomiska oro som råder i omvärlden kan det vara extra aktuellt att se över sina vanor som företagsledare inför 2013, säger Kristina Glantz Nilsson, chef för LRF Konsults affärsrådgivning. Vi ser att de företag som har bra vanor när det gäller att sätta mål, att löpande följa upp ekonomin och som tar affärsbeslut på aktuella och bra underlag är mer lönsamma och att företagsledarna trivs bättre.
En modell är att införa kvartalsvisa uppföljningstillfällen, där det gångna kvartalet utvärderas och handlingsplanen för kommande kvartal sätts. Hållpunkter kan vara mars, juni, september och december, eller varför inte påsk, midsommar, allhelgona och nyår. Kristina berättar att många små och medelstora företagare utan krav på en formell styrelse, får energi och struktur genom att jobba med stöd av en ledningsgrupp eller ett Företagsråd.
- Ledningsgruppen eller Företagsrådet kan bestå av någon i din familj, externt invalda personer eller någon ur personalen, säger Kristina Glantz Nilsson. Det viktiga är att man kompletterar varandra kompetensmässigt och att man har en bra agenda som följs och följs upp och därmed driver utvecklingen.
Det är aldrig för sent att börja träna brukar man säga och det gäller även när det gäller att bli en bättre företagsledare. En parallell mellan nya vanor för motion respektive företagsledning är också att inte ha för stora ambitioner på en gång, utan att påbörja en resa och sedan öka
successivt. Känner man att man inte har disciplin att ensam driva igenom önskad förändring bör en mentor, coach eller affärsrådgivare anlitas som stöd.
- Skaffa en personlig tränare för din företagsledning så vågar jag garantera att du kommer öka din lönsamhet så att du har råd med en personlig tränare för din motion också” avslutar Kristina Glantz Nilsson, chef för LRF Konsults affärsrådgivning.
10 tips på nyårslöften inför det nya företagaråret:
1. Kvartalsmöte med ”ledningsgruppen” – inför regelbundna möten med ett ledningsforum bestående av dig, någon i familjen, en klok extern person eller anställda med avdelningsansvar.
2. Periodbokslut – ta fram ett riktigt resultat varje månad eller varje kvartal så du hänger med löpande i den ekonomiska utvecklingen. På så vis får du snabba varningssignaler och intäkts- och kostnadskontroll.
3. Smartare bokföring – se över kontoplanen och bokföringsrutinerna så att du får ut den information du behöver för att förstå företagsekonomin, inte bara rapportera rätt moms och skatt. Vad går bra och vad går dåligt? Hur ser dina nyckeltal ut för produktion, lönsamhet och försäljning?
4. Förstå rapporterna – våga fråga tills du får ut månads- och årsrapporter som du förstår. Ta hjälp av din rådgivare att ta fram en informativ ledarrapport som ger dig den information som du tycker är viktigast. Många program kan även ta fram diagram om det passar dig bättre.
5. Välj din roll i företaget – behöver du agera mer som VD eller säljare och mindre på golvet? Finns det områden som någon annan gör bättre än dig, tack vare mer kompetens eller mer tid?
6. Skriv en affärsplan – tafram en plan och en budget för dina affärer under 2013. Arbetet att ta fram planen är nog så viktigt som slutprodukten, eftersom det tvingar dig att tänka igenom vad du vill uppnå och hur det ska ske.
7. Inför 3-3-3-3-metoden – sätt upp 3 viktiga mål du vill uppnå under året, 3 mål du ska uppnå kommande månad, 3 mål för kommande vecka och 3 mål för kommande dag.
8. Juridisk trygghet – ta tag i att skriva de där juridiska handlingarna som tryggar din och din familjs ekonomi oavsett företagets utveckling, din hälsa eller din kompanjons vägval och familjesituation.
9. Bättre chef – förstärk arbetet med hur du leder och utvecklar dina anställda. Se över eller inför befattningsbeskrivningar, utvecklingssamtal, lönesamtal, veckomöten och personalfester.
10. Din egen utveckling och lön – du som företagsledare har ingen chef som kallar till utvecklingssamtal och lönesamtal. Boka ett samtal med en rådgivare, coach eller mentor för att få perspektiv och idéer kring din egen utveckling och lön från företaget.
För mer information kontakta
Kristina Glantz Nilsson, chef för LRF Konsults affärsrådgivning, kristina.glantz.nilsson@lrfkonsult.se, 070-567 17 09
Linda Ternstedt, Komunikationsansvarig, linda.ternstedt@lrfkonsult.se, 072-502 43 95
Information om företaget: LRF Driftsbyrån AB
Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk