2012-11-16

Inrego världens första klimatstädade företag

Produktbild från företaget Inrego AB - Inrego världens första klimatstädade företag

Koldioxid pumpas ner i marken i Illinois, USA, där världens första storskaliga BECCS-anläggning ligger.

Inrego blir det första företaget i världen som städar upp sina koldioxidutsläpp. De utsläpp som uppstår i verksamheten samlas in från atmosfären och återförs permanent ned i underjorden. Klimatstädningen genomförs av det svenska miljöteknikföretaget Biorecro som med hjälp av ny teknik - Bio-Energy with Carbon Capture and Storage (BECCS) - skapar minusutsläpp av koldioxid.
WWF och Internationella energimyndigheten har slagit fast att BECCS-tekniken är avgörande för att kunna stoppa klimatförändringarna.

Anders Wijkman, rådgivare till Biorecro, ordförande i Romklubben och tidigare Europaparlamentariker, framhåller att denna typ av insatser är nödvändiga.

- Det är glädjande att Inrego tar sitt fulla klimatansvar. Det är viktigt att företag inte bara redovisar sina utsläpp utan också vidtar åtgärder för att eliminera dem. Kraftigt minskade utsläpp måste kombineras med borttagande av koldioxid från atmosfären för att vi ska kunna stoppa klimatförändringarna. Jag tror att många företag och verksamheter vill göra rätt för sig och detta exempel visar att det är möjligt, säger Anders Wijkman.

Den koldioxid som Inrego belastar atmosfären med, totalt 113 ton eller motsvarande sju luftballonger fulla med koldioxid, kommer nu att fångas in, komprimeras och pumpas ned två kilometer under jorden. Där lagras den flytande koldioxiden som under kommande årtusenden omvandlas till sten.

- Vi har länge sökt efter ett sätt att göra vår verksamhet helt  koldioxidneutral men det har inte varit möjligt förrän nu. Att bara klimatkompensera genom utsläppsrätter gör egentligen ingen skillnad på nuvarande koldioxidmängd i atmosfären. Men genom att städa undan koldioxiden tar vi helt bort vårt avtryck. Med BECCS-tekniken blir det möjligt att stoppa klimatförändringarna och jag hoppas att fler svenska företag ansluter sig, säger Erik Pettersson, miljöchef på Inrego, som är specialiserat på återanvändning av IT-utrustning.

Biorecro och BECCS-tekniken har fått stor internationell uppmärksamhet bland forskare, miljödebattörer och politiker de senaste åren. Företaget har utsetts till Climate Solver av Världsnaturfonden WWF och är en av 11 finalister i Virgin Earth Challenge, en klimattävling som startats av Richard Branson och Al Gore med ett pris på 25 miljoner dollar.

- Inrego tar första steget till att vända klimatutvecklingen. Det är avgörande att snabbt sprida användningen av BECCS-tekniken och här har företagen en nyckelroll. För oss på Biorecro är det dessutom extra roligt att vår första företagskund är Inrego, eftersom deras verksamhet redan bidrar till att minska påverkan på klimatet och utnyttjandet av jordens resurser, säger Biorecros VD Henrik Karlsson.

En rad forskare hävdar att halten koldioxid i atmosfären inte bör överskrida 350 ppm (miljondelar) – högre halter kan medföra klimatförändringar med allvarliga konsekvenser. Idag uppgår halten till 393 ppm och ökar med 2 ppm per år. För att kunna återgå till 350 ppm krävs massiva utsläppsminskningar och minusutsläpp med BECCS-tekniken, vilket bland annat framhålls av Världsnaturfonden WWF och IEA/OECD.

Om BECCS-tekniken
Koldioxidlagring från biomassa, eller Bio-Energy with Carbon Capture and Storage (BECCS), är en teknik som kombinerar koldioxid från biomassa med geologisk koldioxidlagring. När biomassa växer är den redan koldioxidneutral, eftersom den ingår i det naturliga kretsloppet. Genom att lagra den koldioxid som bundits i biomassan permanent i underjorden, avlägsnas koldioxid ur atmosfären och därmed uppstår minusutsläpp, vilket är motsatsen till fossila utsläpp. Biomassa är all typ av växtlighet, som träd och grödor. Genom fotosyntesen har växterna tagit upp koldioxid från atmosfären och bundit den i sin struktur.

När människan processar eller förbränner biomassan släpps koldioxiden ut. Dessa utsläpp kan stoppas med BECCS-tekniken. Koldioxiden fångas in vid t ex massaindustrier, biogasanläggningar och etanolfabriker och pumpas sedan ned tusentals meter under marken för slutgiltig lagring.

Biorecro deltar idag i ett flertal BECCS-projekt, varav ett redan inlett lagring. Det ligger i Illinois, USA, och är världens första storskaliga BECCS-anläggning, till största del finansierad av amerikanska energidepartementet. Anläggningen har kapacitet för lagring av 1 000 000 ton koldioxid per år. Nu sker förberedelser för fler anläggningar runtom i Europa, Nord- och Sydamerika. Även i Sverige finns goda förutsättningar för infångning av koldioxid från svenska massabruk, där lagringen kan ske under norska Nordsjön.  

Såväl Världsnaturfonden WWF och Internationella energimyndigheten, IEA/OECD, har slagit fast att BECCS är avgörande för att vi ska nå klimatmålen och i synnerhet det så kallade tvågradersmålet. En rad forskare på området, däribland Christian Azar på Chalmers och Kenneth Möllersten vid KTH, har kommit fram till att tekniken har stor betydelse för att stoppa klimatförändringar och vända utvecklingen för att minska koldioxidhalten i atmosfären.

Läs mer om processen och hur lagringen går till på www.biorecro.se

För mer information:
Erik Pettersson, miljöchef, Inrego, mobil: 0701-507 258, tfn: 08-50 10 90 28, e-post: erik.pettersson@inrego.se   
Henrik Karlsson, VD Biorecro, mobil: 0707-12 75 69, tfn: 08-678 75 01, e-post: henrik.karlsson@biorecro.se  

Filmer om BECCS:
SVT -inslag om BECCS: http://www.svt.se/2.108068/1.2169072/sverige_kan_bli_bast_pa_minusutslapp

Världsnaturfonden WWF:s film om BECCS och Biorecro: http://www.youtube.com/watch?v=cPBusXQB9Ww

Biorecros VD:s föreläsning vid Stanford University, USA om BECCS: http://www.youtube.com/watch?v=gIHZ3HGMT48

KTH:s film om BECCS och Biorecro: http://www.youtube.com/watch?v=PE9PZDyz-Fg 

Läs mer om BECCS:
Forskarkommentarer om BECCS i SVT: http://www.svt.se/2.108068/1.2264981/kommentarer_om_beccs

FN:s klimatpanel, IPCC, om BECCS:http://www.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/wg3/en/ch3s3-3-5-1.html

OECD Environmental Outlook to 2050 om BECCS (i slutet av sid 67): http://www.oecd.org/env/climatechange/49082173.pdf   

FN:s klimatpanel, IPCC, rapport om koldioxidlagring:
http://www.ipcc.ch/pdf/special-reports/srccs/srccs_wholereport.pdf

Mer om minusutsläpp och Virgin Earth Challenge:
http://www.virgin.com/people-and-planet/blog/virgin-earth-challenge-announces-leading-organisations

Om Biorecro
Biorecro är världsledande på att ta bort koldioxid från atmosfären. Företaget utvecklar och möjliggör en ny typ av klimatåtgärd som kombinerar biomassa med koldioxidlagring, så kallad BECCS-teknik (Bio-Energy with Carbon Capture and Storage). Tillsammans med ett stort antal partners runt om i världen fångas koldioxid ur atmosfären med hjälp av träd och växter, för att sedan återföras på ett säkert sätt, tusentals meter under marken. På detta sätt skapas storskaliga minusutsläpp, vilket är avgörande för att uppnå kritiska klimatmål såsom tvågradersmålet.

Med Biorecros nya erbjudande klimatstädning, kan företag, organisationer och privatpersoner städa bort sina utsläpp. På så sätt förhindras den globala uppvärmningen, försurningen av haven och den ändrade balansen i naturen som människans fossila koldioxidutsläpp orsakar. Läs mer på www.biorecro.se

 

 

 

 

Information om företaget: Inrego AB

Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk