2011-09-29

Kommentar med anledning av Stockholms Läns Landstings beslut om STAN-metoden

Kommittén för Kunskapsstyrning (KUST) inom Stockholms Läns Landsting beslutade i början av september att STAN-metoden, det vill säga den metod som Neoventa har utvecklat, inte ska användas vid förlossningar inom Stockholms Läns Landsting. Om metoden ska användas får det endast ske inom ramen för en kontrollerad klinisk studie.

KUST bygger sitt ställningstagande på en rapport som Metodrådet vid Stockholms Läns Landsting – Region Gotland nyligen publicerade; “Fetal monitoring with computerized ST-analysis during labor – a systematic review” (Rapport 2011:3).

Metodrådet anser inte att Neoventas metod på något sätt skulle vara olämplig, men de hävdar att det inte finns tillräckligt med evidens för att visa att metoden har några vetenskapligt bevisade fördelar jämfört med andra metoder, med undantag för ett minskat behov av skalpblodprovstagning på fostret under förlossningen.

När Neoventa har tagit del av Metodrådets rapport kan vi konstatera att rådet inte har tagit till sig alla relevanta fakta när det gäller de vetenskapliga studier som gjorts på STAN. Det har i sin tur lett till att KUST haft ett felaktigt underlag när de har fattat sitt beslut. Neoventa ställer sig bland annat frågande till varför Metodrådet valt att undanta viktiga studier från sin granskning. Studier som visar på STAN-metodens goda resultat.

Neoventa kan självfallet inte acceptera att en metod som idag används med stor framgång på en majoritet av svenska sjukhus, på 80 till 95 procent av förlossningsklinikerna i Norge, Belgien och Danmark och som har hög användning även i flera andra länder i Europa och övriga världen, plötsligt underkänns av en grupp inom Stockholms Läns Landsting. Neoventa har därför omedelbart inlett ett arbete med att undersöka om och hur beslutet i Stockholm kan upphävas. I första hand för att en ny, mer korrekt utvärdering skall kunna ske.

Vi  förstår att beslutet i Stockholm väcker frågor om STAN-metoden och dess värde. STAN är inte bara ST-analys, utan en helhetslösning för förbättrad förlossningsvård som idag används framgångsrikt på över 500 kliniker i världen. Neoventas förhoppning är att alla befintliga och kommande användare av metoden, skall dra egna slutsatser från erfarenheter och från all tillgänglig forskning som gjorts om STAN-metoden.

Neoventas VD Anders Due-Boje svarar gärna på frågor med anledning av beslutet i Stockholms Läns Landsting.

 

 

Information om företaget: Neoventa Medical AB

Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk