2011-07-25
Från öppet kök till öppen spis
Spisen är hemmets självklara härd. Vid middagsbjudningar säger drygt 40 procent av svenskarna att spisen är den naturliga samlingspunkten, långt före TV:n, brasan och datorn. Som en följd av detta har Electrolux tagit fram en serie spisar som med större ugnslucka och förbättrad insyn bjuder in middagsgästerna till matlagning på första parkett.
De senaste åren har restaurangvärlden öppnat upp sina kök. Tillagningsprocessen har integrerats i restaurangupplevelsen och skapat en helhet från råvara till färdig rätt. Samma trend har tagits upp i hemmen där köken sedan länge öppnats upp. Nästa steg i denna trend är de öppna hushållsprodukterna.
En ny undersökning från Electrolux visar att 15 procent av alla svenskar helst lagar maten tillsammans med sina middagsgäster. Ytterligare 10 procent lagar maten helst själv men vill ha gästerna som sällskap i köket under tillagningsprocessen.
– Den metamorfos som sker i ugnen då värmen förvandlar ingredienserna till färdig måltid kan vara ett fantastiskt skådespel. Med våra nya spisar har målet varit att inkludera middagsgästerna i tillagningsprocessen och förvandla en tråkig väntan till TV på bästa sändningstid. Det som händer i ugnen ska väcka aptit, vara spännande att följa och ge uppslag till samtalsämnen, säger Maria Berglund, produktchef på Electrolux.
En ugn med bra insyn är en förutsättning för att låta middagsgästerna ta del av tillagningsprocessen. Men för att skådespelet ska fullbordas krävs rätt komponering av ingredienser och utsmyckning. Därför har några av Sveriges skickligaste matkreatörer tagit fram sina bästa tips på vad man ska tänka på för att få fram rätt känsla under matlagning i ugn.
Experternas tips:
Tom Sjöstedt, Årets kock 2008 och ingick 2010 i juryn till TV3:s program Stjärnkockarna, ger några snabba tips om hur du kan dramatisera dina ugnsrätter lite extra.
• Jag tycker om att tillaga direkt på plåten, direkt i ugnen. Du behöver inte tjusiga fat och ugnsformar. Jag skapar ofta rätter direkt på plåten, trycker in kryddor i kycklingen, lägger hela kärvar av timjan på köttet för att all smak som finns i
kryddan skall formligen explodera inne i ugnen och gå in i steken eller vad du nu har därinne.
• Vill du ha mer action och mer att titta på ska du blanda ingredienser som beter sig på lite olika sätt i ugnen. Råvaror behöver olika tid i ugnen. Låt det långsamma köttstycket få sällskap av rotfrukterna eller låt grönsaker avlösa varandra liggande intill en alltmer gyllenbrun kyckling.
Elin Åström, matstylist, vet hur du gör dina anrättningar till en njutning för ögat.
• Färg och form är viktigt om du vill få dina rätter att se så aptitliga ut som möjligt. Använd gärna rotsaker med vackra färger som polkabetor och gulbetor. Botaniserar du ofta i grönsaksdiskarna vet du att morötter finns i många olika färgnyanser och att det finns en mängd olika löksorter i vackra färger och former.
• För att gröna grönsaker inte ska bli militärgröna på bild – koka dem i rikligt saltat vatten och kyl ned dem snabbt i iskallt vatten. Sen värmer man på dem och placerar ut dem strax innan servering.
• Tänk på hur du skär och hackar dina grönsaker. Formerna ska harmonisera med varandra för att ge ett snyggt helhetsintryck.
• Om du vill ha en äkta och rustik känsla så servera gärna maten direkt från ugnen ur den formen/plåten som det tillagats i.
• Plocka fina fräscha örter som passar till den rätten du serverar och låt gästerna lägga till dem på sin rätt som de vill.
• Det är trevligt att servera mat ur portionsformar till sina gäster. Istället för en stor potatisgratäng, som ju lätt blir geggig i en form, så kan man tillaga den i portionsformar. Det ser också trevligt ut när varje gäst får sin egen form.
• Servera ett vackert hemgjort smaksatt salt, citrussalt till fisk eller ett chilisalt till grillkvällen.
Magnus Skoglöf, en av Sveriges mest anlitade matfotografer, ger sina experttips på hur du lyckas som matfotograf.
• A och O i all matfotografering är enkelhet!
• Ställ ett bord vid ett fönster utan direkt solljus.
• Se till att släcka alla lampor i rummet så att ljuset från fönstret är “rent”.
• Sätt kameran på ett trebenstativ och stäng av blixten.
• Ställ kameran på bländare 5,6-8,0 och justera sedan tiden efter detta.
• Använd ett lätt teleobjektiv.
• Lägg upp en nätt portion och våga gå nära med kameran.
• Lätta upp eventuella skuggor med enkla aluminiumlock.
• Lite flingsalt, svartpeppar och olivolja gör underverk till känslan i bilden.
• Plåta din mat – Börja matblogga!
Maria Berglund, produktchef på Electrolux
En helt ny serie spisar med optimal insyn
• Det som är unikt med det här nya modellprogrammet spisar är den optimala insynen i ugnen. Insynen har blivit så bra tack vare en ny utformning av panelerna som omger själva ugnsfönstret. Dessutom har placeringen av handtaget flyttats så att man inte längre behöver böja sig för att se in i ugnen.
• Spisen har ett ovanligt stort ugnsutrymme på hela 74 liter – vilket kan jämföras med en normal spis som har en kapacitet på cirka 60 liter. De flesta ugnarna i programmet har också två lampor i ugnen mot standardbelysningen som oftast är en enda lampa.
• Spisen har också en lucka som aldrig blir het oavsett ugnstemperatur. Den är försedd med en ny typ av kylfläkt som tar in kall luft baktill och sedan drar den genom själva luckan vilket gör den sval. Kalluften går sedan ut mellan själva luckan och förvaringslådan nedtill. Luckan har också ett treglasfönster – tre glasskivor – varav det inre glaset har en yta som avleder värmen.
• Med det större ugnsutrymmet kommer också större plåtar. De största plåtarna har en användbar yta på 1424 cm2. En rymlig ugn med mer plats för de stora middagsbjudningarnas rätter!
enkelugn
Exempel på enkelugn, EKD60757X. Varmluft, 4×21 cm induktionszoner med automatisk kastrullavkänning, 74l, kylfläkt, katalys, elektronisk klocka, matlagninigstermometer, lågtemperaturstekning, rostfri, 230V
dubbelugn
Exempel på dubbelugn, EKD60763X. Varmluft, 4×21 cm induktion med automatisk kastrullavkänning, direct touch, klockautomatik, matlagningstermometer, lågtemperaturstekning, rostfri, 230V , rekommenderat cirkapris 27 125 kronor.
För mer information och bilder kontakta PR-ansvarig Johanna Hallander,
epost: johanna.hallander@electrolux.se, tel: 08-738 67 652 el. 0733-55 06 61
Information om företaget: Electrolux, AB
Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk