2010-04-23

Nyckeln till koldioxidinfångning kommer från Mongstad

Det försiggår en stilla miljö- och industrirevolution på Mongstad. Statoil, Gassnova och Shell bygger ett teknologicenter där olika metoder för koldioxidinfångning ska provas. Detta är en pilotanläggning som kan få stor betydelse för hur koldioxid behandlas i framtiden och där Aker Solutions och Alstom i första omgången har inbjudits att delta som processleverantörer.

Teknologicentret sätts i drift vid årsskiftet 2011/2012. Det är den norska staten som tillsammans med Statoil och Shell finansierar projektet, som även tekniskt sett ligger i världsklass.

Grundlig provning
Även om anläggningarna ”bara” byggs i en skala på 1/10 ska man inte undervärdera storleken. 100 000 ton koldioxid ska fångas in, och provningen blir ett viktigt steg vidare när det gäller att kvalificera denna typ av teknik till full skala. Det är viktigt att den här typen av ny teknik genomgår grundlig och praktisk provning.
- Det är en stor glädje och inte minst en ära att få vara med i det här miljöprojektet, säger Alfa Lavals Statoils Key Account Manager Hans-Jacob Svensen.

Miljömaskiner
Nu är det förvisso inte bara rena miljömotiv i Hans-Jacob Svensens tankar. Alfa Laval har leveranser för betydande miljonbelopp bara till pilotanläggningarna. Om detta blir en succé finns det sannolikt möjlighet till mångdubbling när anläggningarna för koldioxidinfångning byggs ut i full skala.
- Ja, säger han – det är det vi siktar på. Våra värmeväxlare är helt enkelt så effektiva att de sparar massor av energi och pengar för våra kunder. Därmed minskar belastningen på miljön och kostnaderna. De intäkter vi får återinvesteras i forskning och utveckling, som ger ännu bättre produkter tillbaka. Det här arbetssättet har bland annat medfört ett ramavtal med Statoil.

Nykter optimist
Det finns anledning att vara försiktigt optimistisk på landets vägnar. Vi är inte bara ledande inom utveckling av teknik för infångning och lagring av koldioxid (Carbon Capture and Storage, CCS), utan vi vill också vara bland de första med en avancerad teknisk lösning.
- Den lösningen kommer vi också att göra tillgänglig på den globala marknaden med de 4 000 kraftverk som står för 40 procent av utsläppen av klimatgasen koldioxid, understryker Svensen. Genom att vi kommer fram till en solid lösning på Mongstad som kan lanseras globalt behöver inte alla uppfinna hjulet på nytt. Och genom att anpassa lagstiftningen till verkligheten kan myndigheter och industri tillsammans möta utmaningen.

Fakta: koldioxidinfångning
Infångning och lagring av koldioxid (Carbon Capture and Storage, CCS) är en teknik som avlägsnar utsläpp av klimatgasen koldioxid från kraftverk och stora industrianläggningar. Detta är aktuellt både för gas- och kolkraftverk. Koldioxid avskiljs från andra gaser innan den fraktas till en lagringsplats, som kan finnas i geologiska strukturer under mark eller havsbotten.

Vid frågor är du välkommen att kontakta:
Hans Jacob Svensen
KAM Statoil Alfa Laval Nordic AS
Tel +47 907 470 55
E-post: hansjacob.svensen@alfalaval.com
www.alfalaval.no

Ulla Risberg – Communication Project Manager
Alfa Laval Nordic AB
Tel: 08-530 657 06
E-post: ulla.risberg@alfalaval.com
www.alfalaval.se

Information om företaget: Alfa Laval Nordic AB