2009-04-22
Disklasern – en mogen teknik med oöverträffad prestanda
År 2004 introducerades disklasern, eller skivlasern som den också kallas, som ett alternativ till de så framgångsrika lamppumpade stavlasrarna. Den nya tekniken för att generera en laserstråle innebar både möjligheter till en fantastisk strålkvalitet, men även en verkningsgrad i storleksordningen tio gånger så hög som den äldre tekniken.
Under utvecklingsarbetet av disklasern har man återanvänt och vidareutvecklat välkända och lyckade funktioner från de lamppumpade föregångarna så som en kontinuerlig mätning av laserns uteffekt med en realtidsåterkoppling till styrningen. Därmed kan det garanteras att det är programmerad effekt som även kommer ut ur lasern. Det är en nödvändighet för många av dagens krävande användare.
En ytterligare fördel med disklasern är att den är totalt okänslig mot återreflekterat ljus. I andra laser typer kan återreflekterad strålning p.g.a. deras fundamentala uppbyggnad orsaka skador i laser resonatorn. Det handlar om att effekt tätheten i optiska komponenter ligger nära gränsen på vad de tål. I disklasern är effekt tätheten i resonatorn och dess optiska komponenter mycket låg och därmed långt ifrån de gränsvärden där skador kan uppstå.
I ett pressmeddelande från juni 2008 skriver amerikanska Boeing om disklaserns förträfflighet. Med kommersiella disklaserkomponenter har de satt samman en egen laser med en kontinuerlig uteffekt på över 25kW (!!!) som dessutom har en i det närmaste perfekt strålkvalitet. Boeing skriver att disklasrarna representerar den laserteknik som har bäst potential med avseende på verkningsgrad och prestanda.
Även inom traditionell tillverkningsteknik där bilindustrin ligger i täten har disklasern vunnit stor respekt. Under mars 2009 offentliggjorde PSA-gruppen med Peugeot och Citroën att de har investerat i elva 4kW disklasrar från TRUMPF. ”Vi var intresserade i den starka utvecklingen som den nya disklasern har genomgått. Den har lett till förbättringar både med avseende på investering och även driftskostnader.” säger Boubakar Sehili, ansvarig för laseranvändningar inom PSA. Även den tyska tillverkaren Daimler använder sig av disklasern i stor skala.
Nyligen tilldelades TRUMPF en utmärkelse av Daimler som bästa leverantör med avseende på innovationer. Det gäller utvecklingen av skanner svets systemet Robscan, där disklasrarna är hjärtat i innovationen. ”Vi har i TRUMPF hittat den ideala partnern för utveckling av Robscan. För både Daimler och TRUMPF är innovation inte bara ett ord, utan en del av företagskulturen.” säger Dr. Thomas Weber styrelsemedlem i Daimler med ansvar för forskning och utveckling i sitt hyllningstal till TRUMPF.
Antalet levererade och installerade lasrar har accelererat det senaste året och är nu uppe i över 500. Endast det senaste året har totalt fem stycken multikilowatts disklasrar beställts till Sverige. Den senaste generationen av disklasrar, som presenterades på TRUMPF’s innovationsdagar i mars erbjuder fantastiska egenskaper. Från att vid introduktionen 2004 kunna erbjuda 1kW per disk, så levererar den nya disklasern hela 4kW per disk. Det har realiserats med helt nya passivt kylda dioder från TRUMPF’s eget dotterbolag i Princeton, USA. Utvecklingen ger en rad fördelar för användaren. Högre effekt per disk ger färre komponenter i lasern som i sin tur ger ett lägre pris och en kompaktare produkt. Även högre uteffekter är en följd av utvecklingen. Numera finns kommersiella standardprodukter med en uteffekt på upp till 16kW.
Samtidigt som prestanda och pris har förbättrats har användarens driftskostnader sänkts genom bl.a längre livslängd på dioder och en optimerad verkningsgrad.
För mer information och fullständig pressrelease kontakta Mikael Mimer på TRUMPF
mikael.mimer@se.trumpf.com
Information om företaget: Trumpf maskin ab