2007-10-31

Wärtsilä och BMZ ingår licensavtal om tillverkning av lågvarviga marina dieselmotorer i Ryssland

Wärtsilä och Bryansk Engineering Works (BMZ), dotterbolag till Transmashholding i Ryssland, har undertecknat ett licensavtal enligt vilket BMZ börjar tillverka lågvarviga marina dieselmotorer för Wärtsiläs räkning.

För Wärtsilä och BMZ är avtalet grunden till ett långsiktigt samarbete kring tillverkning av lågvarviga motorer. Enligt avtalet ska Wärtsilä förse den ryska parten med behövlig teknisk dokumentation och även ordna utbildning för BMZ:s specialister såväl i sitt utbildningscentrum som i sina produktionsanläggningar.

I och med det nya licensavtalet kommer BMZ att leverera Wärtsilä-motorer till varv i Ryssland, Ukraina, Rumänien och Bulgarien. Vidare kommer BMZ att förse Wärtsilä med maskinkomponenter som behövs i tillverkningen av lågvarviga Wärtsilä motorer.

"Avtalet med Wärtsilä ger BMZ nya möjligheter att öka produktionsvolymerna och stärka sin position på den växande marknaden för marinmotorer", säger Anatolij Zadorozjnij, verkställande direktör för BMZ. "Efterfrågan på fartyg av olika typer liksom på huvudmotorer har under de senaste åren ökat i samma takt som den totala tillväxten i världshandeln. Wärtsilä är ett världsledande företag inom konstruktion av lågvarviga marina dieselmotorer. Licenstillverkade Wärtsilä motorer har en betydande marknadsandel."

"Med det här avtalet kommer BMZ att kunna leverera Wärtsiläs modernaste teknik för lågvarviga maskiner till den ryska varvsindustrin och erbjuda extra tillverkningskapacitet för medelstora lågvarviga Wärtsilä motorer, varigenom man tillgodoser den växande efterfrågan på den lokala marknaden och exportmarknaderna. Transmashholding och dess dotterbolag BMZ utökar Wärtsiläs grupp av licensinnehavare för lågvarviga motorer med ett företag som har lång erfarenhet och gott renommé på marknaden" säger Martin Wernli, vd för Wärtsilä Switzerland.

Wärtsilä har tidigare ingått licensavtal om produktion av lågvarviga motorer i Sydkorea, Kina, Japan, Brasilien, Vietnam, Italien, Polen och Kroatien. Lågvarviga motorer används vanligen i tankfartyg och andra stora lastfartyg.

Wärtsilä har funnits i Ryssland i mer än 30 år. Från och med 2007 är företagets huvudkontor förlagt till Sankt Petersburg. Filialkontor finns även i Moskva och Vladivostok. Wärtsilä har registrerat ett nytt bolag under namnet Wärtsilä Vostok, som representerar affärsområdena Ship Power, Power Plants och Services och har idag mer än 170 anställda.

Information om företaget: Wärtsilä Sweden AB