2007-10-29

Wärtsilä levererar ett värme- och elkraftverk till Azerbajdzjan

I september fick Wärtsilä en order värd 38 miljoner euro på ett värme- och elkraftverk från Azerbajdzjan. Kraftverket med en effekt på 104 MWe levereras till det statsägda elbolaget AzerEnerji i staden Guba, som ligger 165 kilometer nordväst om huvudstaden Baku.

Wärtsilä planerar kraftverket, levererar motorer och övrig utrustning, och övervakar monteringen samt driften i två års tid. Wärtsiläs motorer drivs med naturgas som utvinns på gasfälten i Baku. Kraftverket kommer att producera el för landets distributionsnät. Den spillvärme som uppstår vid produktionen tas till vara och används för att värma de växthus som byggs på området. Kraftverket skall färdigställas i slutet av 2008.

Kraftverket som byggs i Guba är redan den sjunde ordern som Wärtsilä fått från bolaget AzerEnerji. De tidigare beställda kraftverken har en sammanlagd effekt på över 750 MWe.

Wärtsiläs kraftverkslösningar är avsedda för decentraliserad energiproduktion med vars hjälp man kan garantera kontinuiteten i elproduktionen och minimera svinnet i anslutning till eltransmission och -distribution. Wärtsiläs kraftverk representerar högteknologi där en hög verkningsgrad kombineras med mycket låga utsläpp.

Information om företaget: Wärtsilä Sweden AB