2007-10-26

Wärtsilä fick order på ett propulsionssystem från Vietnam

Wärtsilä fick en order på ett komplett propulsionssystem från Vietnam i september 2007. Systemet levereras till varvet Ben Kien i Haiphong. Propulsionssystemet monteras på ett universalfartyg som byggs för Hai Duong Shipbuilding & Shipping Company. Båda bolagen hör till Vietnam Shipbuilding Industry Corporation (Vinashin Group).

Ordern omfattar motor, propeller med vridbara blad, propelleraxel, reduktionsväxel och tätningar. Propulsionssystemet levereras i januari 2009. Ordern är ett bevis på Wärtsiläs starkare fotfäste den växande vietnamesiska skeppbyggnadsmarknaden.

Wärtsilä har haft verksamhet i Vietnam sedan 1994, då ett representationskontor öppnades i Ho Chi Minh City. År 1998 beviljades Wärtsilä koncession för sitt till hundra procent ägda servicebolag, varefter Wärtsilä Vietnam Co. Ltd bildades.

I maj 2007 öppnade Wärtsilä en filial i Hanoi och en serviceenhet i Ho Chi Minh City nära hamnen i Saigon. Dessutom undertecknade Wärtsilä och Vietnam Shipbuilding Industry Corporation (Vinashin) i maj 2007 ett licensavtal om tillverkning och försäljning av Wärtsiläs lågvarviga marinmotorer. Enligt avtalet har Vinashin rätt att tillverka vissa moderna lågvarviga Wärtsilä-motorer i sina fabriker i Vietnam. Den första motorleveransen planeras ske i början av 2010. Den årliga produktionen väntas ligga kring 30–40 motorer.

Befästandet av Wärtsiläs ställning i Vietnam anknyter till Wärtsiläs målsättning att utveckla affärsverksamheten på landets snabbt växande marknader för sjöfart, skeppsbyggnad och energiindustri. Den ökade efterfrågan på fartyg under den senaste tiden har omvandlat Vietnam till ett skeppsbyggnadsland och samtidigt till en marknad för Wärtsiläs produkter och tjänster.

Information om företaget: Wärtsilä Sweden AB