2007-11-13

Invigning av 10 miljoners satsning i Finshyttan

Torsdagen den 27 september var en stor dag i Finshyttan. Med högtidliga tal, många gäster och bubbeldricka med snittar serverat i en skinande ren verkstad invigdes företagets nya långhålsborr och långsvarven.

“Vi gratulerar Finshyttan till investeringarna, de betyder en breddning av verksamheten. Vi önskar all lycka och att ni snabbt är uppe i 3-skift”, sade Johannes Falk, informationschef på Morphic, i sitt tal. De båda föremålen för högtidligheten, långhålsborren och långsvarven, är inte vilka maskiner som helst. De är stora och kraftfulla, litet gammaldags, och kan bearbeta arbetsstycken på 20 ton; så mycket väger några av de axlar man kör åt Scana Björneborg, Finshyttans största kund. Och till skillnad från dagens moderna NC-maskiner, där allt sker bakom plåt och glas, kan man stå bredvid de här giganterna när de jobbar och se vad som sker.

Det var idel positiva tongångar i de tal som hölls vid invigningen. Håkan Örtqvist, vd på Finshyttan, berättade om Finshyttans långa industrihistoria. Något som Johannes Falk anknöt till; “Nyss var Morphic ett litet teknikutvecklingsföretag, nu är vi på väg att bli en stor koncern. Vår styrka är att vi bygger på den kunskap som finns och sätter samman den till nya system för förnybar energi som för utvecklingen vidare, system engineering”.

Filipstads kommun representerades av bland andra kommunstyrelsens ordförande Per Gruvberger. Han är imponerad av Finshyttan och lovade att kommunen ska göra sitt för att bidra med ett bra företagsklimat. Det var också Per som, assisterad av Glenn Jonsson, “klippte banden” denna invigning. Det vill säga tryckte på knappen och körde igång långhålsborren.

Borr och svarv vinnande kombination
I maskinen snurrade en mellanaxel till ett fartyg. Ett ganska beskedligt arbetsstycke; maskinen kan ta axlar som väger 20 ton! I ett moment kan den borra åtta meter, med mötesborrning klarar den 14 meter.

“Borrdimensionen vet vi inte begränsningen på. Det enda vi vet är att stödlagret inte kan ta mer än 1200 mm utvändigt”, berättar Frode Fossmo, produktionschef.

Långsvarven kan ta arbetsstycken som är 14 meter långa och två meter i diameter. Just kombinationen stor långhålsborr, stor långsvarv är det som gjort att Scana Björneborg lägger jobb i Finshyttan.

“Finshyttan är en bra partner för oss. De finns i närområdet och har kapacitet att hantera våra stora axlar, vi driver på så mycket vi kan för att de ska göra mer grejer åt oss”, sade Peder Thunander från Scana.

Från skrothög till fungerande maskin
Långshålsborren arbetar sig sakta in i mellanaxeln. Det är svårt att tänka sig att maskinen förra sommaren låg som en stor skrothög utanför fabriken. Det har varit mycket jobb att få igång den, och Håkan Frisk och Bengt Svensson, som haft ansvaret, är glada den här dagen.

“Fast riktigt färdig blir den aldrig”, menar Håkan Frisk.

“Nej, och jag tycker att den är felvänd!”, kommenterar Glenn Jonsson, som kör långhålsborren. Han trivs med jobbet i den stora maskinen. “Jag började här 1971 och slutade 1978 när KMW la ner fabriken. Nu är jag tillbaka igen sedan drygt två år och jag trivs. Här blir jag kvar tills det är dags att avsluta mitt arbetsliv”.

Information om företaget: Finshyttan Hydropower AB