2007-10-02

Wärtsilä levererar sitt första värme- och elkraftverk till Vitryssland

Wärtsilä har skrivit under ett kontrakt om leveransen av utrustningen till ett 17,5 MWe gaskraftverk till skogsindustribolaget Bellesbumprom, som ägs av den vitryska staten. Kraftverket för kombinerad värme och elproduktion (Combined Heat and Power Plant, CHP) kommer att byggas i staden Shklov, som ligger cirka 300 kilometer öster om huvudstaden Minsk.

Wärtsilä levererar två gasmotorer med utrustning samt två avgasboilers. Motorerna producerar el och har naturgas som energikälla. Avgaserna, som uppstår under elproduktionen, tas tillvara av avgasboilers. Leveransen sker under sommaren 2008.

All elektricitet och ångtryck som produceras av motorerna, används av pappersfabriken i Shklov. Den nya pappersfabrikens årliga produktionskapacitet är 40 000 ton tidningspapper och LWC-papper.

"Detta kontrakt bekräftar att Vitryssland har som målsättning att effektivera energiproduktionen i landet genom att utnyttja gasmotorer med hög verkningsgrad", säger Harry Lindroos, försäljningsdirektör för Wärtsilä Power Plants i Östeuropa. "För Wärtsilä är detta kontrakt den första beställningen till Vitryssland och är därmed en viktig dörröppnare för framtida möjligheter", tillägger Lindroos.

Skogs-, massa- och pappersindustrin är en av de viktigaste industrigrenarna i Vitryssland. Industrin sysselsätter cirka 90 000 människor. Av landets areal är cirka 40 procent täckt av skog.

Information om företaget: Wärtsilä Sweden AB