2009-06-29

Walki väljer koldioxidneutral el

Sedan hösten 2008 rullar Walkis tillverkning i Finland med hjälp av koldioxidneutral elenergi. Vid sina fabriker i Valkeakoski och Jakobstad använder Walki el som producerats med energikällor som inte orsakar fossila koldioxidutsläpp i atmosfären.

”I läget som råder i världen, där koldioxidutsläppen och deras eventuella effekter på vårt klimat ger anledning till oro, ville vi på Walki bidra till att koldioxidutsläppen minskar. Det enklaste sättet är att minska på de utsläpp vi kan kontrollera, våra egna”, säger Mats Holti, Director, Technology and Innovations, på Walki.

Elen Walki nu använder är koldioxidneutral tack vare att den produceras med en mix av vind- och vattenkraft, bio- och solenergi och kärnkraft. Walki, som producerar olika typer av förpacknings- och barriärmaterial, förbrukar vid sina finska fabriker en elmängd motsvarande elförbrukningen i 2 000 eluppvärmda egnahem. Omräknat i koldioxid betyder det att utsläppsminskningen kan uppgå till maximalt 10 000 ton per år, om man utgår från att den el Walki tidigare använde endast skulle ha producerats med exempelvis olja.

”Så är sällan fallet, el produceras oftast med en mix av energikällor, men den el vi använder från och med i höstas är i alla fall garanterat inte producerad med fossila bränslen”, säger Holti.

Energibeslutet är helt i linje med Walkis policy i övrigt i miljö- och resursfrågor, det vill säga att använda så lite råmaterial som möjligt för att producera så bra förpackningsmaterial som möjligt.

”Energi är också en råvara och Walki kommer att fortsätta att spara på våra ändliga resurser genom att minska på användningen av icke-förnyelsebara energikällor där det är möjligt”, säger Holti.

Huruvida Walkis enheter i andra länder också övergår till koldioxidneutral el beror på tillgång och möjligheter i respektive land.

Information om företaget: Walki Oy