2009-03-25

Nytt ljusstarkt makroobjektiv från Tamron

Produktbild från företaget Focus Trading AB - Tamron G005

Tamron lanserar SP AF60mm F/2.0 Di II LD (OM) MACRO 1:1 (Modell G005), ett nytt makroobjektiv i normalstorlek för systemkameror med APS-C bildsensorer från Canon, Nikon och Sony.

Det nya objektivet har en brännvidd som motvarar 93 mm (i 35 mm format) och en maximal bländare på F/2,0 - ett steg snabbare än F/2,8 som andra makroobjektiv i samma klass sträcker sig till. Denna stora bländaröppning ger möjlighet till att skapa dramatiska effekter med suddig bakgrund.

Tamrons makroobjektiv är världsberömda för sina enastående optiska prestanda. Särskilt Tamron SP AF90 mm som först lanserades 1979, och därefter har uppgraderats och förnyats sju gånger. Den uppskattats inte bara för sina enastående makroprestanda utan även som ett objektiv idealiskt för porträttfotografering.

Tamrons ingenjörer har framgångsrikt lyckats bemästra de komplicerade rörelserna hos de olika linsgrupperna, för att motverka aberration till följd av den stora bländaröppningen, med en enastående skärpa från bildens centrum till dess kanter. Bländare F/2.0 ger ett skärpedjup som är kortare än hos konventionella F/2,8 objektiv, vilket ger möjlighet att utöka den makrofotografiska räckvidden. Tamron SP AF60mm upprätthåller därmed en god balans mellan förmågan att ta skarpa bilder och vackra suddiga bakgrundseffekter.

Två stora LD (low dispersion) glaselement i den första linsgruppen kompenserar för en rad olika avvikelser och ger hög optisk kvalitet.

En ny ytbehandling kallad BBAR (Broad-Band Anti-Reflection) i flera skikt säkerställer optimal prestanda i alla fotografiska situationer. Den nya ytbehandlingen ger bättre ljusgenomsläpp över hela färgskalan, något som länge ansetts vara omöjligt med konventionell teknik. Även de interna linselementen har ytbehandling för bättra skärpa, färgreproduktion och enastående färgbalans.

Arbetsavståndet uppgår till 100 mm, det största för objektiv i denna klass. Därmed kan man ta makrobilder samtidigt som man upprätthåller tillräckligt avstånd för motiv som skygga insekter som sannolikt flyr om fotografen kommer för nära. Dessutom kan man förhindra att objektivet kastar skuggor över motivet.

Finstämd fokuseringskontroll är viktig i makrofotografering. Objektivet har därför ständig tillgång till manuell fokusinställning, utan att behöva ställa om en omkopplare, till och med i autofokusläge. Dessutom finns en väl tilltagen fokusring för ett fast grepp och precis kontroll vid manuell fokusering.

”Det nya objektivet har ett internt system som hanterar fokuseringen utan att ändra objektivets längd, vilket gör det lättarbetat på korta avstånd”, säger Per Skog hos Tamrons generalagent Focus Trading.

Pris och tillgänglighet
Leveranstid och pris är ännu ej fastställt.

Specifikationer
Modellnamn: G005
Brännvidd: 60 mm
Maximal bländare: F/2,0
Betraktningsvinkel (diagonal): 26 grader och 35 minuter (motsvarande APS-C)
Optisk konstruktion: 14 element i 10 grupper
Närgräns: 23 cm
Max. förstoringsförhållande: 1:1
Minsta arbetsavstånd: 100 mm
Filterdiameter: 55 mm
Total längd: 80 mm*
Maximal diameter: 73 mm
Vikt: 400 gram *
Antal bländarlameller: 7 st
Min bländare: F/22
Standardtillbehör: Objektivskydd
Fattningar: Canon, Nikon (med inbyggd AF motor) och Sony

* Värden för objektiv med Nikon-fattning.

Information om företaget: Focus Trading AB