2008-01-14

SEB:s Företagarpanel: Regelförenklingar skulle ge fler nya företag och fler jobb – och skattesänkningar viktigare än ökad social trygghet

Alliansregeringen har föresatt sig att minska de administrativa kostnaderna för företag i Sverige med 25 procent till år 2010. SEB har i sin återkommande Företagarpanel frågat små- och medelstora företag om de tror att regeringen kommer att lyckas med sänkningarna och vilka effekter detta skulle få på företagen. Enligt Företagarpanelen är det ett välkommet löfte som skulle leda till fler nya företag och nyanställningar – men företagen är inte övertygade om att regeringen kommer att lyckas uppnå sitt mål. Företagarna har också fått frågor kring övriga hinder för företagande och nyanställningar, såsom arbetsgivarnas sjuklöneansvar och behovet av bättre trygghetslösningar för företagarna själva.

De administrativa kostnaderna för företagen upplevs som ett stort problem, och totalt sett tror 84 procent av deltagarna i Företagarpanelen att fler personer skulle starta företag i Sverige om de administrativa kostnaderna skulle minska med 25 procent. Det är också många som uppger att de skulle nyanställa personal om de administrativa kostnaderna skulle minska. 53 procent svarar att de skulle göra det i stor utsträckning eller till viss del.

– Det är bra att regeringen jobbar aktivt med att minska företagarnas regelbörda, och många företag tror att detta kommer att leda till både fler nya företag och nyanställningar. Det finns dock en tveksamhet bland företagarna kring regeringens förmåga att uppnå sitt mål, särskilt medelstora och väletablerade företag är skeptiska till att målet kommer att uppnås, säger Ingela Hemming, SEB:s företagarekonom.

De regler som företagen upplever som det största hindret är skatteregler, som hamnar klart i topp, följt av uppgiftslämnande till myndigheter, arbetsmarknadsrelaterade regler samt sjukförsäkringsregler. För de företagare som är arbetsgivare har de ett sjukförsäkringsansvar de första 14 dagarna, trots att den så kallade medfinansieringen nu har avskaffats.

– Arbetsgivarnas sjuklöneansvar upplevs fortfarande som ett hinder för små- och medelstora företag. 59 procent av företagarna uppger att ett borttagande eller en förkortning av sjuklöneansvaret för arbetsgivarna skulle öka deras vilja att anställa personal, säger Ingela Hemming.

Både regeringen och oppositionen betonar att man ska se över företagares egna socialförsäkringar, som mer flexibla sjukförsäkringar och A- kasseregler för företagarna själva. Bland företagarna i Företagarpanelen anser 56 procent att företagsanpassade socialförsäkringar är ganska eller mycket viktigt för beslutet att starta företag. Det är främst enmansföretagare och så kallade levebrödsföretagare som uppger att detta är mycket viktigt. Fler kvinnor än män tror också att detta är viktigt.

– Även om undersökningen visar att företagaranpassade socialförsäkringar bedöms vara viktiga för beslutet att starta företag kan vi också notera att när företagen måste prioritera mellan starkare trygghetslösningar och skattesänkningar så uppger 71 procent av företagarna att de helst ser minskad skattebörda, säger Ingela Hemming.

Om SEB:s Företagarpanel:
905 små- och medelstora företag svarade på SEB:s webbbaserade undersökning. Enkäten genomfördes mellan den 27 november och den 6 december 2007.

SEB:s företagarekonom Ingela Hemming har i uppgift att vara språkrör i frågor som rör små- och medelstora företag. I rollen ingår att bevaka omvärlden utifrån små- och medelstora företags perspektiv för att kunna rapportera om viktiga händelser som berör företagets vardag. Utöver det ska SEB:s företagarekonom med kompetens och råd underlätta för företag att förbättra sin ekonomi och stärka sin konkurrenskraft.

Hela rapporten

Information om företaget: Skandinaviska Enskilda Banken AB SEB