2009-07-03

Graepel satsar med ODEN-pressar

Produktbild från företaget AP&T AB - ODEN-pressar

Steg för steg mot framtiden med AP&T

Underleverantören Graepel i tyska Löningen satsar för framtiden med utbyggd produktionsanläggning och två nya ODEN-pressar från AP&T. Med en bred produktion för uppdragsgivare som kräver hög flexibilitet och leveranssnabbhet krävs utrustning med hög kvalitet och tillgänglighet. Tidigare goda erfarenheter av AP&T gav mersmak och förnyat förtroende – ett arbete som görs steg för steg.

Graepel har specialiserat sig på bl.a. formpressning av perforerade plåtprodukter, t.ex. till jordbruksmaskiner, tunga fordon, anläggningsmaskiner och för byggindustrin. Men man tillverkar även andra delar till dessa typer av uppdragsgivare, bland annat ett 80-tal ramkomponenter till tillverkaren av jordbruksmaskiner, John Deere. Hos Graepel får uppdragsgivarna inte bara tillgång till produktionsresurserna utan även kunskapen om hur detaljerna ska produceras.

Effektivare flöde
För att kunna erbjuda högre tillverkningskapacitet i framtiden gör Graepel nu en satsning på nya hydraulpressar och nya lokaler som tillsammans ska ge ett effektivare produktionsflöde.

– Våra kunder förväntar sig att vi är flexibla och kan leverera snabbt, och då måste vi hela tiden se till att skapa de bästa förutsättningarna för detta, säger Udo Reinert som är biträdande produktionschef hos Graepel.

Goda erfarenheter
Graepel har sedan tidigare en 800 tons hydraulpress och olika automationsanläggningar från AP&T, liksom pressutrustning från andra leverantörer. De goda erfarenheterna av AP&T ledde till förnyat förtroende.

– Vi är imponerade av maskinernas tillförlitlighet och servicen från AP&T när vi behövt hjälp. Det har alltid funnits personer tillgängliga, säger Udo Reinert.

En sak i taget
– Vårt viktigaste skäl att ge uppdraget till AP&T var avvägningen mellan pris och prestanda, säger Graepels materialchef Karl-Heinz Sliwka.

Valet föll på två universalpressar ODEN Flexible med 500 tons presskraft vardera – vilket är optimalt för att pressa de perforerade plåtprodukter som Graepel planerar att producera i de nya pressarna. Till att börja med kommer pressarna att betjänas manuellt. Det är möjligt att i framtiden automatisera dem och bygga en presslinje – något som passar ODEN Flexible utmärkt. Presstativet har bland annat öppna sidor och är framtaget för att antingen automatiseras eller betjänas manuellt. Den stegvisa utvecklingen görs för att bibehålla hög kvalitet och tillgänglighet i produktionen.

– De kvalitetskrav som ställs på oss blir allt högre och därför måste även vi ställa höga krav på utrustningen. Kombinationen av press och verktyg är extremt viktig och därför arbetar vi stegvis, säger Udo Reinert.

Smidigt med utökat koncept
Graepel är en av de kunder som utnyttjar AP&T:s breddade erbjudande. Utöver de två ODEN-pressarna har företaget nämligen också investerat i en komplett mekanisk presslinje med transportanläggning från AP&T. Allt omfattas av konceptet En Ansvarig Partner™ som garanterar komplett installation och integrering av all hårdvara i AP&T:s styrsystem. Integrationen förenklar inte bara serviceansvaret för Graepel utan även maskinoperatörerna känner igen sig i gränssnittet.

– Gränssnittet i AP&T:s styrsystem är mycket användarvänligt och eftersom våra operatörer har en viktig roll är det bra att de får de bästa förutsättningarna att göra ett bra jobb, betonar Udo Reinert.

De två ODEN-pressarna har installerats och driftsatts under våren 2009.

– Redan vid leveransen och installationen av den första maskinen fick vi ett positivt intryck av det professionella genomförandet av hela uppdraget, och även i följande affärsuppgörelser har vi haft en angenäm känsla av att förhandla med rätt partner, konstaterar Karl-Heinz Sliwka.

Information om företaget: AP&T AB