2009-03-18

Dålig ventilation och mögellukt ökar risk för allergi och oönskade emissioner

Dålig ventilation och mögellukt ökar risken för allergi
I hus som har dålig ventilation och samtidigt hög fuktighet är risken stor för hälsoproblem, särskilt astma och allergier hos barn. En svensk studie av över 400 barn har visat att det finns ett samband mellan mögellukt vid golvlisterna och allergiska symptom hos barn, framförallt hösnuva. De kunde dock inte hitta några samband mellan allergiska symptom och enbart generell mögellukt i hemmen, missfärgade fläckar eller fuktiga golv.

Dålig ventilation i kombination med mögellukt vid golvlisterna ökade dock risken för hälsoproblem med 75 %. Även risken för sensibilisering ökade. Mögellukt vid golvlisterna kan vara en markör för dolda fuktproblem i ytterväggen eller byggnadskonstruktionen.
Källa: Indoor Air, SP avd för byggnadsfysik och inomhusmiljö.

Med hjälp av MVOC-analyser kan man med riktat prov, utan att göra åverkan på golv, vägg eller tak, undersöka förekomster av mögelsporer som kan innebära eller leda till sämre boendemiljö och hälsa. (red anm)

Mattor, tak och väggar källor till luftföroreningar
Det är självklart viktigt att identifiera vilka källor som påverkar luften mest negativt, för att kunna förbättra kvalitén på inomhusluft. I ett betonghus i Tokyo, Japan, har man mätt emissioner av toluen och formaldehyd från olika delar av byggnaden och även inredningen.

Emissionshastigheten från en rad olika punkter mättes och därefter beräknades totalpåverkan genom att ta hänsyn till yt-arean av mätpuntkerna. Mattor, tak och väggar stod för den största andelen av halten toluen (22 %, 27 % respektive 14 %) och även formaldehyd (24 %, 20 % respektive 22 %). Dörrar, golv och skrivbord bidrog inte mycket till den totala halten toluen och formaldehyd. Deras bidrag låg mellan 0,31 % till 4,1 % för toluen och formaldehyd.
Källa:Building and Environment

Trägolv kan ge oönskade emissioner
I förra nyhetsbrevet skrev vi om VOC emissioner från trägolv. Att man testat vilka emissioner som avgavs från ett trägolv och hur temperaturen och luftfuktigheten påverkade emissionerna. Nu har även presenterats en undersökning som visar att om trägolv utsätts för UV-ljus eller ozon kan emissionerna öka. Både UVljus och ozon finns normalt runt omkring oss från solen, bilavgaser mm.

Golvet som testades hade en UV-härdad lack. När det utsattes för UV-ljus efter lackens härdning, fortsatte de kemiska reaktionerna i lacken. En rad olika ämnen emitterades från golvet, bland annat formaldehyd, acetaldehyd, cyklohexanon och bensaldehyd. När golvet utsattes för ozon ökade emissionshastigheten av formaldehyd och acetaldehyd. Värt att notera var att både ozon och UV-ljus ökade emissionerna av formaldehyd, trots att golvet var designat för att ge låga emissioner av formaldehyd.
Källa: Building and Environment

Läs mer

Information om företaget: PP Polymer AB