2008-05-28

Ny IT-lösning för klinisk prövning av livsmedel

Företaget Good Food Practice i Uppsala är ensam aktör i Sverige i sin bransch – kliniska prövningar av livsmedel. Enligt ett nytt EU-direktiv måste livsmedelsföretag ha belägg för de hälsopåståenden de vill göra för sina livsmedel. För dessa tester behövs ett helt nytt IT-stöd som utvecklats i nära samarbete mellan konsultföretaget IT-Arkitekterna och Good Food Practice. De nya EU-kraven kräver utförliga tester av livsmedlens hälsoeffekter. Genom att låta Good Food Practice testa livsmedel, på frivilliga försökspersoner, kan belägg som sänkning av blodfetter eller kroppsvikten antingen styrkas eller avfärdas.

Tidigare var Good Food Practice finansierade av Uppsala universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala läns landsting och Länsstyrelsen. I samband med att företaget bildade ett aktiebolag vid årsskiftet 2007/2008 såg Good Food Practice över sina IT-rutiner och såg behovet av mer avancerade IT-verktyg.

Inom en närbelägen bransch till livsmedel, nämligen läkemedel, finns flera IT-stöd att välja på när det gäller tester. Men inget av de befintliga systemen erbjöd det stöd som Good Food Practice och livsmedelstestning krävde. Good Food Practice beslutade sig därför för att utveckla sitt eget branschspecifika och skräddarsydda IT-system.

Good Food Practice vände sig till IT-Arkitekterna för att få hjälp med att ta fram ett skräddarsytt IT-system för att stödja verksamheten både idag och inför en framtida expansion.

– IT-Arkitekternas utvecklingsmetod, där användarens behov är i centrum, gjorde dem till det självklara valet. Tillsammans med deras långa erfarenhet ser vi det som den bästa garantin för att resultatet blir det stöd vi behöver. Att de dessutom har direkt erfarenhet av närliggande tillämpningar inom läkemedelsområdet var ett extra plus, säger Lars Magnusson, vd på Good Food Practice.

IT-Arkitekternas uppdrag består av två delar. Dels utvecklar man ett webbgränssnitt där försökspersonerna kan boka sina besök och där kunder till Good Food Practice kan följa processen för de studier som de har köpt.

Den andra delen är ett verksamhetsstöd som används av Good Food Practice:s personal för att bygga, designa och genomföra studien.

– Att på ett tidigt stadie beakta användarnas behov på detta sätt är ett nödvändigt tillvägagångssätt för att ett sådant här projekt ska lyckas. Vi gör en grundlig analys av dagens verksamhet och utarbetar i ett nära samarbete med personalen rutiner för hur arbetet ska förbättras. Vi tittar på problem ur olika aspekter och på ett sätt som stödjer Good Food Practice framtida expansionsplaner, säger Niklas Hardenborg, användbarhetsdesigner på IT-Arkitekterna.

Information om företaget: Frontwalker Group AB