2008-09-08

Laserbaserad rörskärmaskin sätter den nya standarden för rörlasertekniken

Produktbild från företaget Trumpf maskin ab - TruLaser Tube 7000

Ett rör i ett rör. Det kan vara din första reaktion när du första gången ser TruLaser Tube 7000 arbeta. Detta laserskärsystem bearbetar rören inuti en tunnelliknande säkerhetsanordning och – beroende på rörets storlek – flyttar den antingen röret framåt till borstbordet eller förflyttar det bakåt till en container bakom maskinen. Med denna modernt designade maskin, erbjuder TRUMPF ett laserskär system med hög prestanda som klarar tunga rör, och stort chuck greppområde samt har stor flexibilitet.

Den nya maskinen kan skära rör och profiler med större diameter och tjockare väggar utan att påverka produktiviteten. Systemets chuckar greppar diameter från 15 mm till 200 mm och öppnar upp för nya möjligheter. Arbetsbitarnas vikt i sex meters längder har stigit till 150 kg och under optimala förhållanden har det blivit möjligt att arbeta med rör med en diameter upp till 250 mm och en vikt upp till 225 kg. Det nya rörskärsystemet kan bli utrustat med upp till 3,6 kilowatt laser effekt som gör det möjligt att använda en vid variation av applikationer. Maximum tjocklek på profilväggarna är 8 mm.

Superb prestanda tack vare automatisering
Jämfört med konventionella processer såsom sågning, borrning eller fräsning kan valet av TruLaser Tube 7000 resultera i en signifikant skjuts i produktionen. Ett exempel på produktiviteten är den korta ställtiden som krävs varje gång ett nytt jobb ska sättas upp. Nästan alla justeringar beror på profilens specifikation. Värden som har blivit inprogrammerade i maskinen och laddningsenheten kan enkelt ändras i programmet.

Den självcentrerande chuckens käkar behöver inte bytas ut och stödrullarna som ger röret sidoställt stöd justerar sig automatiskt till diametern. Även stora integrerade avfallscontainrar vid inmatningsstationen töms utan inblandning av operatören.

FocusLine funktionen anpassar automatiskt laserstrålens fokusposition så att den passar material och tjocklek i materialet. Maskinens mjukvara justeras oberoende till fokusparametrarna som ges i teknologibordet vilket eliminerar all ansträngning vid uppriggning. Nytt är även det smäckra skärhuvudet med 155 mm lins och säkerhetsgrepp som är designat för flexibilitet.

Kombinerat med LoadMaster Tube presenteras ett rörmagasin som kan hålla upp till 4 ton råmaterial. TruLaser Tube 7000 kan bli helt automatiserad. Dess svängande matning kan hålla ett antal rör och ha full kontroll över dem. Laddningsenheten sysselsätter ett genomförbarhetstest för att jämföra rörets geometri med programmet. Speciella profiler och små omgångar kan matas av en transportsektion som är fäst i rätt position. LoadMaster Tube mäter längden på rören och justerar således greppens positioner.

Användarvänliga inslag
För att skapa ergonomiskt korrekta arbetsförhållanden har den nya maskinen en vridbar kontrollpanel som är monterad på maskinen och kan flyttas med längs x-axeln till den position som operatören önskar. Ett annat bekvämt inslag är det interaktiva kontrollkonceptet som använder en touchskärm för att visa maskinerna statusen i grafiska former och ger operatören en snabbt omfattande överblick på situationen.

TruLaser Tube 7000 arbetar med en ny version av TruTops mjukvara vilket gör sofistikerade maskinstrategier tillgängliga. Denna mjukvara är byggd runt en databas som innehåller all teknisk kunskap som TRUMPF har tagit fram, lagrat och kontinuerligt uppdaterat under de senaste åren. Med denna nya mjukvara kan komplexa rördesigner mycket enklare, precisare och pålitligt tillverkas. Det är nu möjligt att till exempel placera ett 3D rör uppe på ett annat utan att behöva designa och programmera individuella rör. Detta sparar tid eftersom parametrar så som längd, vidd, höjd väggarnas tjocklek samt utrymmet mellan utskärningarna enkelt kan modifieras för att generera oändligt många variationer.

Information om företaget: Trumpf maskin ab