2007-10-03

Läcksökare sparar energikostnader

Produktbild från företaget Alpharay Teknik AB - Ultraljudsläcksökare

EXAIR:s ultraljudsläcksökare är ett handhållet hjälpmedel för att finna kostsamma läckage i tryckluftsanläggningar. Oupptäckta läckage kan stå för en avsevärd del av den totala förbrukningen av tryckluft och orsakar onödigt höga energikostnader till ingen som helst nytta. Stora belopp kan därför sparas genom att finna och åtgärda dessa läckage. Kontroll av de olika skarvarna, kopplingarna och ventilerna som ingår i en tryckluftsinstallation sker snabbt och effektivt. Ett läckage kan avslöjas på ett avstånd på upp till 6 m från felkällan.

Läcksökaren detekterar det ohörbara ultraljud som skapas av turbulensen när tryckluft passerar genom en trång passage och förvandlar det till en hörbar ton som kan uppfattas i hörlurarna som bärs av operatören. Bakgrundsbuller filtreras bort med hjälp av tre fasta och en steglös känslighetsinställning vilket gör att läcksökaren kan användas även när produktion pågår för fullt. När instrumentet riktas mot ett misstänkt läckage, visas ultraljudets styrka på en display med lysdioder så att man kan se att det finns och varifrån det kommer. Genom att gå närmare och söka av samtidigt som man reglerar instrumentets känslighet, kan man exakt se var läckaget finns och åtgärda problemet.

Läcksökaren kan också användas till en rad andra ändamål där ultraljud uppstår, t ex läckage i vacuumsystem och kylanläggningar, kontroll av reläer i elektriska system, kontroll av missljud i drivremmar och lager m.m.

EXAIR:s läcksökare levereras i en plastväska komplett med alla tillbehör och ett 9V batteri.

Information om företaget: Alpharay Teknik AB