2009-08-04

Clavisters UTM-system dominerar i test

Produktbild från företaget Clavister AB - IT-säkerhet

Clavister AB, ett ledande svenskt företag som utvecklar produkter inom IP-säkerhet och UTM (Unified Threat Management), dominerade en nyligen genomfört benchmarktest av UTM-produkter. I testet som utfördes av Real-World Labs på uppdrag av den tyska tidningen Network Computing, utklassade Clavister SG3200 och SG50 konsekvent sina konkurrenter med sin väl genomtänkta kombination av bredbandsadministration, trafikprioritering och VPN-prestanda.

Real-World Labs som är baserade vid Stralsund University of Applied Sciences, simulerade en miljö med tre lokalkontor med tjugo arbetsstationer anslutna till företaget huvudkontor och Internet. De deltagande UTM-systemen testades med avseende på deras förmåga att skydda de individuella arbetsstationerna med sin brandvägg samtidigt som ett kontinuerligt skydd tillförsäkrades med VPN.

De testade produkterna utvärderades även med avseende på förmågan att tillhandahålla lämpliga prioriteringsmekanismer för traditionella datagränssnitt och simultan användning för realtidsapplikationer som videoöverföringar och IP-telefoni.

"Dagens ekonomiska klimat präglas tyvärr av kraftigt beskurna säkerhetsbudgetar och fortlöpande personalminskningar, vilket i motsvarande grad ökar företagens sårbarhet för både externa och interna hot”, säger Andreas Åsander, produktchef hos Clavister.

"UTM ger möjlighet att tillhandahålla flera olika säkerhetsfunktioner i ett och samma system, vilket sparar tid, resurser och pengar. Detta gör dem till idealiska säkerhetslösningar, speciellt under en lågkonjunktur."

"UTM-konceptet ökar starkt i popularitet, och dessa tester visar att när Clavister väl sätts under luppen presterar vi långt över genomsnittet, med enastående prestanda inom bredbandsadministration, trafikprioritering och brandväggsapplikationer."

Sammanfattning av testerna

Brandväggsprestanda
Brandväggsprestandan testades med bidirektionell datatrafik mellan LAN och WAN. I jämförelse med sina konkurrenter tog Clavister SG50 ledningen med god marginal, med en maximal prestanda på 134 till 136 Mbit/s.

VPN
Vid nästa test begränsades bandbredden i VPN till 4 Mbit/s per arbetsstation respektive 12 Mbit/s för huvudkontoret. Även under dessa begränsningar ligger Clavister väl över genomsnittet. Clavister utgör ingen som helst flaskhals, utan samtliga kommunikationer gick med den maximala hastighet som medgavs av nämnda gränsvärden.

COS trafikprioritering i VPN
För att testa VPN trafikprioritering, användes en lastgenerator för att generera en dataström med fyra olika prioriteringar. Dessa flödade från huvudkontorets LAN via VPN till WAN. Efter sampling skedde tester med avseende på förluster under överföringen. Jämfört med konkurrerande system stack Clavister ut med sin precision, utan några som helst förluster av prioriterade data.

Om Clavister SG3200 och SG50
Under testet framkom det att prestandabegräsningarna inte låg i de testade systemen, utan i själva WAN-nätverket. När det gäller rena prestanda var Clavister mer än kapabla att uppnå givna målsättningar. Ett mer komplext scenario utvecklades dock med en kombination av bredbandsadministration, trafikprioritering och VPN. Även i situationer där mindre begränsningar i trafikprioritering inträffade vid högre belastningar var Clavisters SG3200 och SG50 väl kapabla att hantera dessa utmaningar.

*För det fullständiga testet, se Network Computing nr 4, 2009.

Information om företaget: Clavister AB