2007-10-10

Högeffektiv drivkrets för vita lysdioder i sex strängar med aktiv strömbalansering för LCD-paneler

Produktbild från företaget OEM Electronics AB - MAX8790

MAX8790 är en högeffektiv drivkrets för vita lysdioder. Kretsen är utformad för stora LCD-paneler som har många lysdioder som ljuskällor. MAX8790 har en strömläges stepup-controller för drivning av sex parallella strängar med lysdioder som kopplas i många serier. Den inbyggda strömregleringen åstadkommer en skillnad på max ±1,5% mellan strängarna, vilket ger jämn ljusstyrka från alla lysdioder. MAX8790 har brett inspänningsområde från +4,5 V till +26 V och ger en fast (20 mA) eller inställbar (15-25 mA) ström till lysdioderna.

Stepup-controllern arbetar med en extern MOSFET för god verkningsgrad och många lysdioder per sträng. Låg feedback-spänning på varje sträng (450 mV) ger bättre verkningsgrad genom att effektförlusten blir mindre. Valbar switchfrekvens (500 kHz, 750 kHz eller 1 MHz) medger avvägning mellan komponentstorlek och verkningsgrad.

MAX8790 har två dimmerlägen som passar en mängd applikationer. I det direkta DPWM-läget styrs lysdiodens ström direkt av en pulsbreddsmodulerad signal (PWM). I det analoga läget översätter en intern faslåst slinga denna PWM-signal till en analog signal och lysdiodsströmmen regleras linjärt ned till 12,5%. Digital dimning medger genomsnittlig lysdiodsström under 12,5% och ned till 1%. Båda reglermetoderna ger ett brett dimningsområde på 100:1.

MAX8790 har flera skyddsfunktioner. Separata feedback-slingor begränsar utspänningen om det blir avbrott eller kortslutning i en eller flera lysdioder. Om någon av feedback-spänningarna överstiger tröskelvärdet, stängs controllern av. Kretsen har också en strömbegränsning som ger jämn drift och mjukstartsegenskaper. Dessutom finns ett överhettningsskydd.

MAX8790 finns i en lågprofilig termiskt förstärkt 20-bens TQFN-kapsel på 4x4 mm som specificerats för –40ºC till +85ºC.

Information om företaget: OEM Electronics AB