2006-06-30
Friidrotts-EM: Bakom kulisserna
Nedräkningen har börjat och snart sätter den stora festen igång! Om en månad förvandlas Göteborg till scenen för friidrotts-EM 2006 och invaderas av tävlande, fans och allsköns medier från hela Europa. Under åtta hektiska dagar kommer Ullevi att pulsera av liv och rörelse. Men vem håller egentligen i trådarna? Anders Thorin från Schenker, huvudansvarig för all logistik, tar oss med bakom kulisserna.
I allmänhetens ögon börjar friidrotts-EM den 6:e augusti, men för Anders Thorin är det annorlunda. Redan nu har han arbetat med projektet i tre månader. Som nybliven medlem i EM-kansliet, ”hjärnan” bakom tävlingarna, är det bara att vänja sig vid att vara i händelsernas centrum.
– Det är en rejäl utmaning, men framförallt otroligt roligt. Tillsammans med fem kollegor ansvarar vi inte bara för all godshantering utan ska dessutom se till att 700 volontärer, chaufförer och cateringpersonal hamnar på rätt plats i rätt tid.
I vanliga fall är Anders chef på Schenkers ”Fairs & Events”-avdelning och specialist på logistik runt större händelser som mässor, konserter och tävlingar. Titeln under EM-arbetet är Assistant Transport Manager, och i den rollen hjälper han olika områdesansvariga för att de ska hinna bli klara i tid. Skolor och idrottsanläggningar runt om i stan kommer att användas för logi och oavsett om det gäller Valhalla som ska hysa volontärerna, Burgården där de tävlande håller till, Katrinelundsområdet som är utgångspunkt för media eller sponsorbyn vid Ullevi så behöver alla sitt gods. Och klockan tickar.
Högst upp på prioriteringslistan vid events av den här storleken står ordet säkerhet, och EM i friidrott är inget undantag. För att försäkra sig om att ingen obehörig tar sig in på avspärrade områden är godsmottagningen minimerad till två tillfällen per dag. Då kan man räkna med febril verksamhet. Allt som tas in genomgår rigorösa inspektioner. Gods kontrolleras, dubbelkontrolleras och plomberas innan det forslas vidare in till arenan. Som privatperson är man bekant med flygplatskontrollanternas små röntgenmaskiner för resväskor och handbagage, Anders svar på samma apparat är speciellt inhyrd från Tullverket och sväljer en hel lastbil. Bara den senaste säkerhetsutrustningen duger. Utan den hade man aldrig hunnit ta emot de gigantiska mängder gods som redan nu börjat strömma in från alla hörn av Europa. Atleterna själva har en del utrustning, likaså sponsorerna och sist men inte minst TV-bolagen. De tar tveklöst priset.
– Hela Katrinelundsgymnasiet, med sina fyra våningar, kommer att fyllas med filmkameror, sladdar och studiodekor. Därför stod det tidigt klart att hissen inte skulle orka hela vägen, och då gällde det att bli kreativ. Nu lyfter vi in utrustning genom ett fönster på andra våningen, berättar Anders.
Men den rejäla arbetsinsatsen till trots tvekade han aldrig när chansen dök upp. Det varierande jobbet har visat sig ha en hel del oväntade fördelar, som till exempel då maratonslingan skulle provköras i centrala Göteborg.
– Det var förmodligen enda gången i livet som man fick köra mot trafiken, göra förbjudna svängar och avsiktligt blockera spårvagnar och bussar mitt i stan. Rakt framför ögonen på polisen. Kanske borde vi ha använt konkurrenternas bilar den dagen istället, säger Anders och ler.
Fakta Anders Thorin
Ålder: 34
Bakgrund: Utbildad inom internationell spedition. Började på Schenker för fem år sedan och har dessförinnan arbetat med bokning och transport för ett större rederi.
Familj: Annika 36, Karolin 9 och Filip 5
Gör annars: Avdelningschef för ”Fairs & Events” på Schenker.
Friidrotts-EM i siffror
• 1400 tävlande från 49 länder
• 3 000 volontärer
• 2 000 medierepresentanter
• 32 000 åskådare på Ullevi varje dag
• 200 000 människor på stan varje dag
• 65 000 000 TV-tittare varje dag
Information om företaget: Schenker AB