2008-04-28

Doserpump för påfyllning av bläckpatroner från ProMinent

Produktbild från företaget ProMinent Doserteknik AB - delta® ink

Doserprocesser, styrda synkront med maskinella driftcykler, ställer speciella krav på den doserutrustning som behövs. Det är extra viktigt för anläggningar där det är nödvändigt att tillsätta exakta små kvantiteter vätska inom en mycket kort tidsperiod, exempelvis varje sekund.

Patroner för reservoarpennor eller kulpennor fylls i en automatiserad produktionsprocess. Automatisk fyllning kräver en doserpump som kan regleras parallellt med maskincykeln. Dosering krävs i korta sekvenser och måste även kunna vara flexibel i kvantitet beroende på storleken hos den patron som skall fyllas. En kritisk punkt är svarstiden mellan styrsignalen till pumpen och utförandet av doserslaget. Uppgiften är att dosera en precist fördefinierad mängd av bläck inom 0,5 sekunder. Om dosering inte sker inom den tiden kommer patronen som skall fyllas inte att vara i rätt position och det doserade bläcket kommer inte att landa i, utan snarare bredvid patronen.

Mr. Rummer, produktionschef hos ProMinent Dosiertechnik GmbH i Heidelberg, förklarar: "Allt hänger på att leverera den bestämda kvantiteten bläck i ett slag vid rätt tidpunkt. För att uppnå detta är det nödvändigt att noga anpassa tidsintervallet för varje slag. Det gör man enkelt med membrandoserpumpen delta® som med drivtekniken optoDrive® gör det möjligt att inbördes anpassa doserslaget och vätskans hastighet vid doserventilen. Eftersom delta® kan klara av kompletta individuella slag, är det den idealiska pumpen för fyllning och en-droppsdosering. Beroende på typ av pump kan slagvolymen justeras till mellan 0,2 och 4 ml. Till och med de minsta kärl kan fyllas med lågviskösa media utan spill".

Fyllprocedurer som sker på den ”konventionella vägen”, t ex med stålkolvar som fyllmetod, är relativt O-flexibla, krångliga och dyra. delta® membrandoserpump med styrning av magnetdrift gör det möjligt att uppnå precisionsdosering synkront med involverade maskincykler. Utan behov av tilläggsutrustning, kan fullt automatiserade fyllning erhållas rent, tillförlitligt och exakt, vilket till stor del gör varje övrig åtgärd för att t ex förhindra spill överflödig.

Information om företaget: ProMinent Doserteknik AB