2009-04-07
Den gula färgens tid är här
Konica Minolta, ledande på färg i Europa, uppmärksammar den gula färgen med anledning av den stundande påsken. I Indien används gult av hinduer vid deras vårfestival och i Grekland är gult sorgens färg. Gult kan stå för lycka, optimism, rikedom och makt. Gult kan vara mycket, men är gult fult?
Påskens färg är som de flesta vet gul. Dock är inte någon av de liturgiska färgerna, dvs de färger som är kopplade till kyrkans olika gudstjänster, gul. De liturgiska färgerna under påsken är vitt (Skärtorsdagen) och svart (Långfredagen). Att påsken förknippas med den gula färgen beror med all sannolikhet på att de saker som tillhör påsken är gula, dvs påskliljor, kycklingar och äggulor.
Gul uppfattas som uttryckande av optimism, upplysning, glädje, lycka, intellekt och energi. Innebörden av guld är illumination, visdom och rikedom och guld symboliserar ofta hög kvalitet. I många kulturer och religioner har färgen gul en symbolisk betydelse (Wikipedia). Till exempel i Indien används den av hinduer för att fira vårfestivalen och i Grekland betecknar gult sorg. I Kina är gult försett med en övermakt och det var kejsares färg under Mingdynastin och Qingdynastin. Den kejserliga familjen ansågs härstamma från Solen, som var helig, och därför hade kejsaren och hans söner ensamrätt på att bära gult.
Vår egen svenska flagga är också delvis gul. Wikipedia skriver ”Enligt en legend om Sveriges flagga såg Erik den helige det gula korset på den blå himlen när han landsteg i Finland under det första svenska korståget år 1157. Han såg detta som ett tecken från Gud och gjorde det till sin fana. Problemet med den legenden är dels att det saknas samtida belägg för detta korståg, dels att det inte finns några bilder eller beskrivningar av den blå-gula fanan förrän på mitten av 1500-talet, dvs 400 år senare. De blå-gula färgerna hade däremot under lång tid använts som svenska färger, bland annat i folkungaättens vapen som blev Magnus Ladulås kungavapen 1275, samt i tre kronor-vapnet.”
I vårt avlånga land förknippas gult ofta med vår, solsken och glädje och det är svårt när våren knackar på dörren att kalla gult fult. Konica Minolta uppmanar därför alla att anamma påsk och vår, och ta in så mycket gult som möjligt i hemmen. Pynta påskriset med en massa gula fjädrar och små kycklingar, ät gult marsipangodis, ta in vackra påskliljor och det blir garanterat en stämningsfull påsk.
Information om företaget: Konica Minolta Business Solutions Sweden AB