2006-09-13

Beställare skrev in väderskydd redan i anbudsförfrågan

Produktbild från företaget Hallbyggarna Jonsereds AB - AB Stora Tunabyggen

– En ovanlig företeelse över hela landet

En butiksfastighet i Borlänge har länge haft läckage i taket, man har försökt att reparera tidigare men inte lyckas stoppa fortsatta skador. Denna gång bestämde man sig för att använda väderskydd vid totalrenoveringen och beställaren AB Stora Tunabyggen begärde väderskydd typ ”System Gibson el. liknande” redan i förfrågningshandlingen. Tunabyggen är i och med detta ett av få företag i landet som har med väderskydd redan i anbudsförfarandet.

Att beställare skriver in väderskydd redan i anbudsförfarandet är relativt ovanligt över hela landet. En av anledningarna kan vara att man förväntar sig att få det av entreprenören. Tar istället beställaren med det direkt i sin anbudsförfrågan medföljer många fördelar, beställaren kan kräva tidsplan då inga stillestånd kommer att uppstå pga. av rådande väderförhållande, kan säkerhetsställa lägre förvaltningskostnader i framtiden, beställaren upplevs professionell både av sina hyresgäster och av underentreprenörer, ett konkurrensmedel gentemot andra beställare. För entreprenören ger det bl.a. fördelen att man får samma förutsättningar att räkna på anbudet, samt man kommer att kunna utlova en fast tidsplan. De som är bäst på detta är idag kommuner, då framförallt vid skolprojekt.

Många beställare är idag inte upplysta om fördelen med att ta med kravet på väderskydd redan i anbudet. Gunder Häggström vid Tunabyggen säger; jag kände till väderskydd sedan tidigare men hade aldrig tillämpat det. Efter flera försök till reparation av yttertaket på butiksfastigheten insåg vi att den enda möjligheten att lyckas ta bort vattenskadorna och förhindra vidare läckage var att använda väderskydd. Vi tittade också på kostnadsaspekten och fann den uppenbarliga besparingen som detta skulle ge oss.

Som totalentreprenör till projektet anlitades Rosells Plåtslageri & Ventilation AB och som i sin tur anlitade Hallbyggarna-Jonsereds med deras väderskyddslösning System Gibson.

På butiksfastigheten bygger man om befintligt platt yttertak ca 3500 m2 till ny utåtlutande takkonstruktion. Den befintliga taktäckningen och den vattenskadade isolering rivs.

Det fungerar bra, säger Mats Rosell som är platschef för bygget vid Rosells Plåtslageri. Arbetet går över vår förväntan och reparationsarbetet har kunnat ske utan avbrott. Den stora fördelen med just detta väderskydd Gibson är att det skjuts på räls. Arbetet skulle vara väderoberoende och det har uppnåtts till 100%. Även arbetarna är mycket nöjda med arbetsförhållandena på detta projekt.

Taket är hela 44 m brett och ca 80 m långt, för att lösa intäckningen valde man att täcka ena halvan först. Johan Gustafsson vid Hallbyggarna-Jonsereds berättar; då vi inte hade möjligheter att täcka in hela taket på en gång, så använde vi System Gibson med 22 m spännvidd och en längd på 25 m och vi kör sedan den ena halvan av taket åt gången. När sedan första halvan är klar monterar vi ny räls på andra halvan och lyfter sedan över väderskyddet med hjälp av kranbil. Allt har fungerat mycket bra.

Information om företaget: Hallbyggarna Jonsereds AB