2008-08-13

15 miljoner mobiler i svenskarnas byrålådor

Kasserade batterier, glödlampor, mobiltelefoner och klockor är de små elprodukter svenskarna har mest av hemma i byrålådan. Det visar en färsk undersökning* som Avfall Sverige och El-Kretsen låtit göra om vad svenska folket gör av sina kasserade elprodukter.

Sverige har ett av världens mest välfungerande system för insamling och återvinning av elavfall. År 2007 återvanns 159 000 ton, eller drygt 17 kg per invånare el-avfall. Det goda resultatet bygger på ett framgångsrikt samarbete mellan kommuner och producenter.

Trots att svenskarna är bra på att lämna in alla typer av el-avfall, finns det farhågor att inte allt el-avfall samlas in. Det gäller särskilt små produkter som lätt skulle kunna kastas i soppåsen eller sopkärlet. Avfall Sverige och El-Kretsen har därför undersökt vart hushållens kasserade små el-produkter tar vägen.

En del småelektronik ligger kvar i byrålådan. Många hushåll sparar små el-produkter. 65 % sparar kasserade batterier, 43 % glödlampor, 41 % mobiltelefoner och 37 % sparar klockor som inte längre används eller är trasiga.

Svenska folket köper drygt 3 miljoner nya mobiltelefoner per år. Knappt en miljon mobiltelefoner återvinns per år i Sverige. Plockanalyser visar att nästan inga mobiler slängs i soppåsen, i stället finns de kvar hemma. Uppskattningsvis finns ca 15 miljoner mobiler som inte används kvar i svenska hem. 83 procent har en eller flera mobiler hemma, som de inte använder. I genomsnitt har man 2,35 mobiler per person hemma. Detta är inte unikt för Sverige.

En del småelektronik hamnar fortfarande i soppåsen. Merparten av svenskarna vet vad man ska göra med sina små el-produkter när de inte längre fungerar. De som syndar någon gång, anger bekvämlighet eller okunskap som skäl, oftast är detta yngre upp till 29 år och barnfamiljer. Glödlampor slängs oftast i soppåsen. Den felsorterade mängden el-avfall (både stort och smått) uppskattas till 12 tusen ton per år. Hur stor del som utgörs av smått el-avfall har inte kunnat utläsas i utredningen. Vid internationella jämförelser är resultatet bra, men vi har en nollvision – allt ska samlas in och återvinnas!

Flertalet hushåll, 81 %, säger att de aldrig kastar el-avfall i soppåsen och nära 90 % anser sig tillräckligt informerade om vad och hur man ska göra, nämligen lämna det på en miljöstation eller återvinningscentral.

Undersökningen ska användas av Avfall Sverige och El-Kretsen för att ytterligare förbättra och utöka såväl kommunikationen till medborgarna som insamlingen. Vi ska göra världens bästa system ännu bättre!

Bakgrund
Hushållens el-avfall samlas in genom många kanaler. Här är de viktigaste.
• Återvinningscentraler (ÅVC). Totalt finns i landet ca 650 bemannade ÅVC.
• Grovavfallsinsamling (större el-avfall, t ex vitvaror, TV). Utformningen varierar från kommun till kommun.
• Miljöstationer, som är obemannade mottagningsstationer (t ex glödlampor och batterier).
• Särskild insamling av farligt avfall. Utformningen och omfattning varierar från kommun till kommun.
• Källsortering i fastigheter (flerfamiljshus)

*Avfall Sverige Utveckling rapport 2008:03. Ladda ned och läs hela rapporten på www.avfallsverige.se

Information om företaget: El-Kretsen i Sverige AB (svb)