2008-05-05

Resultat av 90 minuters blyfri lödning

Produktbild från företaget Apex Tool Group AB - Blyfri lödning

Grundtanken med övergången till blyfri lödning var att minska miljöpåfrestningarna på vår natur, men själva handlödprocessen blev farligare för operatören än vid traditionell lödning. Visserligen försvann allt bly i lödtråden, men för att få lodet att väta används mer fluss i den blyfria tråden. Den högre temperatur som krävs för att skapa en god förbindning medför en starkare reaktion hos flussmedlet. Detta innebär att fler partiklar bildas i lödröken. Upp till 250 % fler partiklar har kunnat mätas i storleken 0,3 – 1,0 mikrom. Detta är den partikelstorlek som är mest skadlig vid inandning. Förutom partiklar kan lödrök även innehålla isocyanater, aldehyder och andra hälsoskadliga ämnen.

TEST:
Lödning med blyfritt lod och ett punktutsug nära källan. Efter 90 minuters lödning var nätet som monterats i munstycket helt igensatt. Se bild.

Testet visar tydligt vikten av att använda sig av ett punktutsug även om man löder vid enstaka tillfällen eller bara några få timmar varje dag.

Partiklarna som fastnat i nätet är mestadels kondenserade flussmedelsrester som utan punktutsug delvis skulle ha andats in av operatören och ökat risken att få t.ex. arbetsrelaterad astma. Övriga rester skulle ha spridits över arbetsobjekt och arbetsyta.

Filtronic’s filtersystem fångar också in och eliminerar de hälsovådliga gaser som bildas i lödprocessen.

Bild:
Filtersystem: Filtronic MG95
Lödtråd: Lead-free no-clean flux 3 % typ ROL1

Information om företaget: Apex Tool Group AB